ChristenUnie boos over verleggen laagvliegroute

De afgelopen week was in de media te lezen dat laagvliegroutes die over Oosterwolde, Wezep en Wapenveld zouden gaan, plotseling naar het noorden zijn verlegd. Daardoor zullen inwoners van de stad Kampen en omliggende dorpen meer last krijgen van laag vliegende vliegtuigen van Lelystad airport. De ChristenUnie vindt dit een slechte zaak.

Grote verrassing
De Kamper politiek was niet op de hoogte van de gewijzigde routes boven de Noord-Veluwe. Kampen eist opheldering van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vorige week diende Kampen samen met 14 andere gemeenten en de provincie Overijssel gezamenlijk een zienswijze in tegen het nieuwe vliegveld.

Raadslid Harro Pruijssen zei namens de ChristenUnie in de commissievergadering op 11 februari daarover: “we ondersteunen volledig de actie om als Kampen samen met provincie en andere gemeenten in regionaal verband op te trekken en een zienswijze in te dienen”. Voordat het vliegveld opengaat moet eerst het luchtruim opnieuw worden ingedeeld. Daarbij gaf hij aan dat “deze zienswijzen een juiste inspanning is voor m.n. onze inwoners van Wilsum, Zalk en ’s Heerenbroek”. Op dat moment wist nog niemand van deze wijziging van de laagvliegroute, het is een verassing.

Inspanningen Eppo Bruins
Tijdens de afgelopen jaren heeft de ChristenUnie veel kritiek geuit op de weinig transparante manier van de besluitvorming door het Ministerie. Tweede kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie heeft er al veel aan gedaan om de weinig zorgvuldige aanpak aan de kaak te stellen. Zijn doel is om ervoor te zorgen dat de betrokkenheid van inwoners wordt vergroot en het besluitvormingsproces eerlijk verloopt. De ChristenUnie vindt dat deze wijziging tijdens de zienswijzenprocedure zonder afstemming met alle betrokkenen niet past bij een open, transparant en zorgvuldig proces.

Zienswijzen en vragen
Op vrijdag 22 februari waren er ruim 9.000 zienswijzen ingediend. Dit zou een duidelijk signaal voor de minister moeten zijn dat provincies en tientallen gemeenten geen laagvliegroutes willen. Mede op verzoek van de ChristenUnie in Kampen stelt kamerlid Eppo Bruins aanvullende vragen aan de minister over het verleggen van de laagvliegroute.

Fractievoorzitter Jan Willem Schutte: “het probleem van de laagvliegroutes mag niet worden ‘opgelost’ door de overlast door te schuiven naar Kampen”. Duidelijk moet worden of deze verlegging een verbetering voor veel mensen is of niet. Ook zal Bruins vragen stellen of rekening is gehouden met de nieuw te bouwen woningen in Reeve bij Kampen. De ChristenUnie zal de ontwikkelingen zeer kritisch volgen in het belang van onze inwoners.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*