DOS verzuimt om voorschot op het kampioenschap te nemen

Door: Jan de Vries
Foto: Frans Habekotté

Op het moment dat de spelers van DOS aan de wedstrijdbespreking begonnen waren de overige uitslagen bekend. En die waren allemaal gunstig. Het leek tijdens het begin van de wedstrijd dat de spelers hier nog wat mee bezig waren. Er zat bij een groot aantal de nodige spanning op.

Het eerste kwartier was IJVV de betere ploeg, zonder echt kansen te creëren. DOS was daarna de wedstrijdspanning kwijt en gooide de schroom van zich af. In de 16e minuut leidde een prachtige aanval de eerste grote kans in. Het spel werd verlegd naar de rechterkant van het veld en Wim Snippe stuurde Frank Jansen de diepte in. Hij omspeelde zijn directe tegenstander en vanaf de achterlijn zette hij de bal bij de eerste paal prima voor. Twan Knul stond klaar om de bal in te koppen, maar zijn inzet ging net voorlangs. Enkele minuten later een fraaie aanval over links. Een voorzet op maat kwam terecht bij Allan Bakker. Hij legt de bal terug op Twan. Zijn schot wordt vlak voor de goal geblokt. In de 21e minuut was IJVV dreigend. De snelle en altijd voor gevaar zorgende Willem Bel zag Martijn de Kleine gaan. Zijn voorzet werd de zestien in gebracht, maar voordat een IJVV-er de bal kon inschieten werd de bal weg gehaald door een verdediger van DOS.

Keeper Fix houdt IJVV in de wedstrijd
In de laatste twintig minuten voor de rust was DOS de dominante ploeg. Een vrije bal van Erik Rotman, die zijn grote waarde nog maar eens onderstreepte met enkele prachtige verre ballen op maat, diep op de eigen helft kwam dik veertig meter op de stropdag van Frank terecht. Een combinatie met Christian Riemens volgde. De uithaal van Frank werd door Jasper Fix gepareerd. Daarna ging een schot van Twan, die schitterend wegdraaide bij zijn tegenstander, wederom net naast. Het vizier van Christian Riemens stond scherper. Zijn schot van circa 20 meter werd door Fix gekeerd. De beste poging kwam echter van Erik, maar ook nu wist Fix met een prachtige duik zijn doel schoon te houden.

De eerste fase na de theepauze viel er weinig te beleven voor de bijna 2.500 supporters. Pas in de 64e minuut kwam daar verandering in. Een schitterende dieptepass van Erik werd door Twan uitstekend gecontroleerd. Vanuit het strafschopgebied legde Twan de bal terug op de inkomende Maurice Vespignani. Zijn pegel spatte op de lat uiteen. In de 71e minuut mocht invaller Luc Kalter over de rechtervleugel ongehinderd opstomen tot diep in de zestien. Daar werd hij vrijwel op de achterlijn door Bas Adema met een overtreding tot stoppen gedwongen met een penalty als resultaat. Lenhard de Velde bleef uiterst rustig en knalde de bal hard tegen de touwen. DOS bleef de aanval zoeken en liet zich door de achterstand niet uit het veld slaan. Na een mooie soloactie van Maurice werd zijn schot in de korte hoek door Fix tot corner verwerkt. In de 81e minuut was het invaller Raymon Beuling die in de vijandelijke zestien zijn tegenstander tot een overtreding verleidde, waardoor de evenwichtig fluitende scheidsrechter Rutgers, voor een strafschop floot. De trekker werd ongenadig overgehaald door Allan Bakker.

Beide teams gingen daarna vol voor de overwinning, maar het was uiteindelijk IJVV die er met de volle winst vandoor ging. In de 85e minuut was Bel Maurice te snel af. Hij trok naar binnen, waarna de bal onderweg van richting veranderde en met een curve precies onhoudbaar aan de binnenkant van de paal binnen viel. Daarna volgden er nog enkele kansen voor zowel DOS als IJVV, maar de eindstand bleef steken op 1-2.

Het verliezen van een wedstrijd, laat staan een derby, is nooit fijn. Maar het zijn wedstrijden op zich. Gezien de kansen verhouding, zeker op basis van de eerste helft, was een gelijkspel verdiend geweest. De voorsprong op de concurrentie blijft groot. DOS staat zes punten los en dat moet nog steeds voldoende zijn om er met de titel vandoor te gaan dit seizoen.

Opstelling DOS: Kevin Dijkstra, Maurice Vespignani, Erik Rotman, Martijn Barneveld, Bas Adema (72e Christian van der Worp), Wim Snippe, Mark Westerhof (72e Raymon Beuling) Frank Jansen, Christian Riemens, Allan Bakker, Twan Knul.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*