Goed weekend voor Reflex

-

logo-reflex

Floorever Reflex doet goede zaken tegen Zaanstad

KAMPEN – Door zaterdag in eigen huis met 3-1 te winnen van Zaanstad, bewees Floorever Reflex zichzelf een goede dienst. Voor het eerst sinds maanden hebben de Kamper volleyballers afscheid genomen van de hatelijke laatste plaats op de ranglijst. Sterker nog, aanstaande zaterdag kan de ploeg van coach Henk Hansma in de Reflexhal lijfsbehoud in de eredivisie afdwingen door te winnen van SSS Barneveld.

Floorever Reflex heeft veel geleerd in de afgelopen maanden. In de wedstrijd tegen Zaanstad was dit goed te zien. Nog steeds heeft het eredivisieteam bij aanvang van de sets de nodige opstartproblemen, maar sinds de start van de play outs blijft de schade beperkt. Eenmaal warm gedraaid doet Floorever Reflex zeker niet onder voor zijn opponenten. Integendeel: Van de vier gespeelde play out wedstrijden zijn er al drie gewonnen. Floorever Reflex heeft nu 7 punten en twee punten voorsprong op Zaanstad en het SSS van oud-Reflexcoach Edward Kamphuis.

Reflex begon rommelig aan de wedstrijd, maar ondanks een hoge foutenlast kon het team toch bij Zaanstad aanhaken. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het vertoonde spel aantrekkelijker. De setwinst ging naar het bezoekende team nadat passer-loper Hidde Uittenbosch zijn ploeg op voorsprong bracht door twee maal achtereen snoeihard een eenmansblok te verschalken en tevens in de serve een keer verwoestend uit te halen (22-25).

In de tweede set stond er binnen de kortste keren een 3-7 achterstand op het scorebord, maar mede dankzij knap aanvallend werk van Reflexdiagonaal Robin van Capelle en een steeds beter wordende service kwam de thuisploeg halverwege de tweede set weer op gelijke hoogte. Vanaf dat moment was het erop en erover dankzij een goede Reflex verdediging en een prima side out (25-22).

Set nummer drie bracht veel strijd en spanning tussen twee teams die aan elkaar gewaagd waren. Reflex was steeds net iets beter, maar de thuisploeg kon maar geen afstand nemen, integendeel. Bij een stand van 19-22 nam Hansma zijn tweede time out omdat zijn team met te weinig energie speelde. Die boodschap kwam over. Aangevoerd door Van Capelle en passer-loper Sandor Van Straten die hun aanvallend rendement opkrikten tot respectievelijk 56 en 53 procent, kwam Reflex op gelijke hoogte, om vervolgens de set met 26-24 binnen te slepen.

Met een 2-1 voorsprong op zak had Reflex alle troeven in eigen hand. Maar aan het begin van de vierde set was Reflex geen schim van de effectieve vechtmachine die zojuist zo overtuigend volleybal had laten zien. Bij een 3-8 achterstand nam Reflex wederom een time out, waarna Reflex gelijk weer helemaal in de wedstrijd zat. Een technische fout bij Zaanstad, gevolg door een rode kaart voor de Zaanstad –coach brachten Reflex op twee punten voorsprong. Vervolgens brachten een eenmansblok door Van Capelle, een killblock van Hulsebos en twee overtuigende scores over de diagonaal Reflex op een welverdiende voorsprong. Uitblinker Van Capelle bracht zijn ploeg op matchpoint en niet veel later mocht passer-loper Jasper Smit het lot van Zaanstad bezegelen (25-21).

Op zaterdag 22 maart kan Floorever Reflex zijn positie veilig stellen door te winnen tegen SSS uit Barneveld. Die wedstrijd begint om 18.00 uur in de Reflexhal.

Dames 1 wint in vijfsetter van Rivo Rijssen

Afgelopen zaterdag was Rivo uit Rijssen de tegenstander van Reflex dames 1. Reflex is nog steeds niet compleet wegens blessures, maar in de wedstrijd in Rijssen werd er ondanks de krappe selectie gewonnen met 4-0. Voor deze ‘terugwedstrijd’ in de Reflexhal was Rivo dicht bij de overwinning (3-2).

In de eerste set kwam Reflex al snel op achterstand, maar dat was ook niet zo verwonderlijk: in de eerste set zijn er 9 servicefouten gemaakt. Omdat ook Rivo de service nog niet onder controle had, profiteerden de gasten niet. Reflex kon aanhaken en eenmaal boven de 20 punten maakte de ploeg van coach Hans Verstappen het prima af: de eerste set ging met 25-22 naar Reflex.

In de tweede set voerden de dames uit Rijssen de druk wat op. Er werd beter geserveerd terwijl bij Reflex de foutenlast in de serve nog steeds vrij hoog bleef. Passend kwam Reflex niet onder de druk uit en ook aanvallend kon het niet worden afgemaakt. Dat verschil vertaalde zich in setverlies met duidelijke cijfers: 15-25.

In de derde set werd er goed gespeeld en de servicedruk van Reflex nam toe. Toch bleef Rivo goed spelen en de ploeg wist een aantal punten voor te blijven. Er kwam echter een vervelend kantelpunt in de wedstrijd: Julie ten Brinke ging tijdens een blokkerende actie door haar enkel, notabene op haar 19e verjaardag. Het leek gelijk mis te zijn en de schrik was groot aan Kamper zijde. Julie kon niet verder spelen en Ellen Pieffers nam haar plek in. Ondanks dit schrikmoment keerde het tij. Met hard werken kwam Reflex in een flow en de onhaalbare bal die Lineke Visser nog met gevaar voor eigen leven in het spel wist te houden toonde dat de meiden uit Kampen nog maar één ding wilden: de set winnen. Het was een spannende slotfase met mooi volleybal, waarbij de set terecht met 26-24 naar Reflex ging.

In de vierde set leek Reflex het goede spel door te zetten. Er was druk van de dames uit Kampen en er werd goed geserveerd. Maar Rivo nam het initiatief al snel over. Bij Reflex leek weinig meer te lukken en lastige serviceseries van de dames uit Rijssen bleken in deze set teveel, er werd niet meer gescoord. De set ging met 16-25 naar Rijssen waardoor beide teams zich konden opmaken voor een beslissnde vijfde set. Daarin pakte Reflex direct een voorsprong van 2 punten, maar Rivo kwam terug. Een serviceserie bracht de dames uit Rijssen naar een 2-6 voorsprong. Alle reden voor Verstappen om een vroege time-out te nemen en met succes. Terug binnen de lijnen gaf Reflex niets meer weg. Met een goede pass en variatie in de aanval werden de ballen overtuigend op de planken vloer getimmerd. De set was met 15-11 binnen, de overwinning in de zak.

Reflex staat nu op een 6e plaats op de ranglijst. Volgend weekend wordt er niet gespeeld, 29 maart staat de uitwedstrijd tegen vice-koploper Sudosa-Desto Assen op het programma.