IJspret: ’t kan vriezen maar het gaat dooien

Als de eerste graadjes nachtvorst er zijn kijken de schaatsliefhebbers er al reikhalzend naar uit. Elke winter zijn de verwachtingen weer hooggespannen: gaat ’t vriezen of gaat ’t dooien. En na de aankondiging dat er een paar nachten vorst aanstaande zijn, dan gaan de schaatsen uit het vet.

Door: Joop van Dijk

De laatste winters zijn we niet verwend in Nederland met het aantal ijs- en schaatsdagen. Die waren letterlijk op de vingers van een hand te tellen. De afgelopen weken hebben we voldoende koude dagen gehad, maar telkens met een korte dooiperiode er tussen in, en werd de voorpret telkens niet omgezet in schaatspret. Maar afgelopen week kwam het er toch heel voorzichtig van: er kon geschaatst worden. De ijsclub TOG was er als eerste bij, op woensdag kon er, tot veler genoegen, geschaatst worden. Na een goede nacht vorst in de nacht van donderdag op vrijdag zag het er goed uit: wellicht ditmaal pret op meerdere ijsbanen? Uw verslaggever maakte een rondje langs de IJsbanen.

Als binnenstadbewoner kijk je dan eerst bij V.Z.O.D. En daar waren de hekken gesloten en was de baan leeg. Blijkbaar is het Brunneper ijs nog niet sterk genoeg.

Door maar naar T.O.G. dan, en jawel: de muziek kwam uw verslaggever al tegemoet, en ik trof daar een geopende baan. Om half drie in de middag was het daar niet reuze druk, maar een aantal schaatsliefhebbers, jong en oud, leefde zich uit. Jeugd, schaatsveteranen, moeders met kinderen, alles was aanwezig voor een toffe schaatsmiddag!

Vervolgens zette ik koers naar de Zande. IJsclub Adsum had de baan geopend. Op deze baan met uitzicht op de Hanzelijn en de N50 was het niet erg druk. “Eerder op de middag was het wel een stuk drukker”, werd mij verzekerd door een heer die zojuist zijn schaatsen afdeed. Op mijn vraag naar de kwaliteit van het ijs: die was uitstekend!

Vervolgens koers naar Zalk. De baan van IJsclub Nooitgedacht ligt er verlaten bij. Het bestuur van de ijsvereniging geeft op haar website een verklaring waarom de ijsbaan van Adsum altijd eerder open kan dan die van Zalk. “De baan van Zalk ligt buitendijks, is dieper en heeft daarom meer tijd nodig om een mooie ijsvloer op te bouwen, als dat eenmaal gelukt is dan kun je er ook langer op schaatsen” Te weinig vorst dus, en de Zalkers moeten dus naar de Zande om hun baantjes te kunnen trekken.

Ik ging  verder naar IJsselmuiden. De IJsclub “Eensgezindheid” beschikt sinds de verhuizing naar de nieuwe locatie uitsluitend pecht gehad. Tot nu toe kwam het er niet van, jaar op jaar blijft de baan onbenut. Opvallend was echter wel dat er op de vlak bij de baan gelegen Trekvaart volop jeugd op het ijs te vinden was.

Door naar het Kampereiland. Bij ijsclub “Wintervreugd” barst het van de jeugd. En die zijn massaal op het ijs te vinden. Ook een enkele oudere Eilander waagt zich op het gladde ijs. Op het Kampereiland heeft men een tussenoplossing gevonden. Niet de gehele baan blijkt betrouwbaar. Met pilonnetjes heeft men het betrouwbare deel gemarkeerd: daar kan geschaatst worden. Daar houd men zich trouw aan, niemand rijdt een scheve schaats buiten de oranje markering.

De totaalscore van de middag: Vijf ijsclubs bezocht 3 banen (eigenlijk 2 en een half) open. Schaatsen in Kampen, het kan vriezen, maar het gaat dooien!

bron: Weeronline

Alle foto’s van het rondje langs de ijsbanen vind u:HIER


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*