InteraktContour lanceert uniek hulpmiddel voor mensen met taalstoornis door hersenletsel in Week van de Afasie

Van 5 t/m 12 oktober 2019 vindt op initiatief van Afasienet.com voor de eerste keer in de geschiedenis de Week van de Afasie plaats. Een week die in het teken staat van het creëren van bekendheid voor deze taalstoornis, die ontstaat als gevolg van hersenletsel. Een perfect moment voor InteraktContour om een uniek nieuw hulpmiddel van en voor mensen met afasie te lanceren: een sleutelhanger die hen kan helpen bij het voeren van een soepeler gesprek.

 

Afasie: moeite met praten, lezen, schrijven en begrijpen van taal
In Nederland hebben zo’n 30.000 mensen afasie. Dit is een taalstoornis die ontstaat als gevolg van een beschadiging in het taalgebied in de hersenen, bijvoorbeeld door een beroerte, ongeluk of hersentumor. Deze beschadiging leidt ertoe dat mensen problemen kunnen ervaren met praten, lezen, schrijven en het begrijpen van taal.

Hulpmiddel van en voor mensen met afasie
Mensen met afasie ervaren vaak problemen in de samenleving, omdat zij zich niet goed kunnen uitdrukken of niet begrijpen wat er gezegd wordt. Cliënten van InteraktContour gaven aan behoefte te hebben aan een hulpmiddel om meer bekendheid en begrip te creëren voor hun beperking. Daarom is er in samenwerking met een deel van deze cliënten een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: een sleutelhanger die zij aan gesprekspartners kunnen tonen. Met de sleutelhanger kunnen zij laten zien dat zij afasie hebben, waardoor zij minder ongemakkelijke en onbegrepen situaties ervaren met mensen die zij niet kennen.

Gesprekspartners tips geven
Op de sleutelhanger staat de tekst ‘Ik heb afasie, een taalstoornis door hersenletsel. Daardoor heb ik moeite met het voeren van gesprekken. Weten hoe ons gesprek beter kan gaan?’. De gesprekspartner kan vervolgens via een QR-code of link naar een webpagina waarop tips staan die de gesprekspartner toe kan passen om het gesprek beter te laten lopen. Zo zijn er tips te vinden zoals ‘Praat rustig en duidelijk’ en ‘Stel gesloten vragen (ja/nee vragen)’. Daarnaast staat op de pagina informatie over wat afasie is.

Sleutelhanger voor mensen met taalstoornis
De sleutelhanger wordt deze week uitgedeeld aan cliënten van InteraktContour met afasie. Het hulpmiddel is tijdens de Week van de Afasie ook aan te vragen door mensen met afasie die geen cliënt zijn, of door professionals die het als nuttig middel voor hun cliënten zien. Ben je geïnteresseerd en wil je een sleutelhanger? Vraag hem dan aan door te mailen naar communicatie@interaktcontour.nl.

Over InteraktContour
InteraktContour biedt zorg en ondersteuning aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel in Midden- en Oost-Nederland. Cliënten krijgen ondersteuning en begeleiding in de vorm van wonen met (24-uurs) zorg, individuele begeleiding, dagbesteding en Hersenz behandeling.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*