Gemeente Kampen vervangt of sluit geen kunstgrasvelden.

De gemeente Kampen ziet naar aanleiding vant het onderzoek, dat door het RIVM is uitgevoerd in verband met mogelijke gezondheidsrisico’s door het gebruik van rubbergranulaatkorrels op kunstgrasvelden geen aanleiding om de kunstgrasvelden in de gemeente Kampen te vervangen of te sluiten.

In oktober berichtten verschillende media over de mogelijke gezondheidsrisico´s van rubbergranulaat dat veel gebruikt wordt in kunstgrasvelden. Naar aanleiding van deze onrust heeft het RIVM een onderzoek ingesteld. Uit het onderzoek blijkt dat in rubbergranulaat veel verschillende stoffen zitten, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en metalen. De stoffen blijken in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij te komen. Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar.

Nieuwe velden
In 2017 staat de aanleg van twee nieuwe kunstgrasvelden gepland: één bij voetbalvereniging ’s-Heerenbroek en één bij IJVV IJsselmuiden. Hier komen kunstgrasvelden te liggen die niet zijn ingestrooid met rubbergranulaat.

Advies GGD
De GGD begrijpt dat sommige ouders zich toch zorgen blijven maken, ondanks de uitkomsten uit het RIVM-onderzoek. Normaal hygiënisch gedrag zorgt er voor dat contact met de rubberkorrels zo klein mogelijk is. De GGD benadrukt dat dit gedrag altijd gewenst is na sporten, op welke ondergrond dan ook.
– Neem een douche na het sporten en trek daarna schone kleren aan;
– Klop sportschoenen en sportkleding buiten uit;
– Maak open wonden of schaafwonden goed schoon en dek ze af vóór het spelen op het veld;
– Zorg ervoor dat de korrels niet in de mond komen: dus let op je kinderen en sluit bidons op het veld af na gebruik.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*