Het RIVM stelt naar aanleiding van een onderzoek (waarvan vandaag de resultaten bekend zijn geworden) dat sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat verantwoord is. “In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij, het schadelijke effect op de gezondheid is praktisch verwaarloosbaar.” 

Ook in de gemeente Kampen zijn diverse sportverenigingen die gebruik maken van kunstgrasvelden. De discussie rond de spraakmakende rubbergranulaatkorrels houd de gemoederen ook in Kampen al wekenlang bezig. “Het is goed dat alle sporters, ouders, gemeenten, sportclubs en vrijwilligers hun sportvelden kunnen blijven gebruiken zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken. We begrijpen heel goed dat zij zeker willen zijn dat hun kunstgras veilig gebruikt kan worden, die zekerheid hebben ze nu opnieuw gekregen. Directeur Van Schie (RIVM) durft, in een reactie naar de NOS zijn handen er voor in het vuur te steken: “We hebben in korte tijd een behoorlijk uitgebreid onderzoek gedaan en durven op basis van dit onderzoek, waarin veel stappen zijn gezet dit advies te geven”

Oneens
Niet iedereen is het daar echter mee eens. Gisteren meldden diverse media dat wetenschappers het niet eens zijn over de uitkomst van het RIVM-onderzoek naar de (on)veiligheid van sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels. Dat blijkt uit gesprekken die de NOS heeft gehad met zes bronnen die betrokken waren bij het onderzoek. Men roemt allemaal de degelijkheid van het RIVM-onderzoek, gegeven de korte tijd die daarvoor beschikbaar was en de lastige opdracht om vast te stellen of sporten op velden met rubbergranulaatkorrels veilig is. “Maar het is natuurlijk geen ideale situatie om onder druk van politiek en media in zo’n korte tijd tot een oordeel te komen”, aldus een van de bronnen tegen de NOS.

Vragen
De Kamper fracties van de PvdA en G.B.K. staan uiterst kritisch tegenover de kunstgrasvelden met “rubber” korrels en hebben onlangs het college van B en W hierover vragen gesteld, Manfred Haveman, PvdA Kampen: “Wij hebben de berichten van het RIVM gezien en daarbij gelezen dat er geen sluitend advies kan worden gegeven. Met andere woorden, de onderzoekers komen er niet uit. Zij geven ook aan dat de discussie over (on)veiligheid door zal gaan. Wat de PvdA betreft treedt dan het principe in werking van ‘doubt is don’t’, of in het Nederlands ‘bij twijfel, niet doen’. De gemeente Kampen moet de gezondheid van haar inwoners serieus nemen en ervoor zorgen dat deze rotzooi van de velden verdwijnt. Dit onderzoek laat de twijfel bestaan.

In de gemeente Kampen zijn zes voetbalvelden, drie korfbalvelden en zes wijkvelden ingestrooid met rubberkorrels.
Sportpark De Maten (hoofdveld van voetbalvereniging DOS Kampen, en de korfbalvelden bij korfbalvereniging DOS Kampen)
Sportpark De Venen (hoofdveld KHC),sportpark Middenwetering (hoofdveld van voetbalvereniging Go Ahead Kampen
Sportpark Den Uithoek (veld 3 IJVV)
Sportpark de wijde blik (veld 2 van voetbalvereniging Wilsum)
Sportpark an de Steege (hoofdveld sportvereniging Zalk).
De wijkvelden liggen in het stadspark, Onderdijks, Brunnepe, Hagenbroek, IJsselmuiden en Grafhorst.

De gemeente Kampen heeft aangegeven vanmiddag met een reactie te komen betreffende de onderzoeksresultaten. 

Meer informatie
Heeft u vragen over de resultaten van het onderzoek naar rubbergranulaat op kunstgrasvelden? Het RIVM heeft een publieksinformatielijn geopend: 0800-0480. U kunt ook kijken op de webpagina bij vragen en antwoorden.

Foto’s: Kampenonline – Bronnen: NOS, RIVM – Nu.nl – Telegraaf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here