Kamper fotografen in National Geographic kalender

Niet één maar twee keer Kamper foto succes!

Hij was toch wel enigszins verbaasd toen de uitnodiging op de deurmat viel, National Geographic wilde zijn foto van een ‘Tulpenveld’ opnemen in de populaire (jaarlijkse) kalender. De Kamper fotograaf Cor van der Waal is er nog van onder de indruk…

“National Geographic” staat erom bekend dat zij alleen met topfotografen samenwerken die voor hen de wereld over reizen. De foto’s die zij plaatsen zijn altijd van enorm hoge kwaliteit en schitterend gefotografeerd. Hoe bijzonder is het dan dat er als semi-professioneel fotograaf er een foto van je wordt gepubliceerd. National Geographic is toch een instituut en niet zo maar een organisatie”

“Als fotograaf ben je toch op zoek naar een stukje ontwikkeling, erkenning en vooral feedback. Vanuit die gedachte heb ik zo maar een keer een account aangemaakt bij National Geographic. Ik had tot dat moment nog nooit wat ge-upload, maar bij de eerste twee foto’s was het direct raak en pikten ze het ‘Tulpenveld’ er uit. Rijk zal Cor er niet van worden: “Je moet het meer zien als een eer en natuurlijk een mooie bevestiging dat je goed bezig bent. Reclame wil ik het niet noemen, maar het is wel mooi dat je naam er bij staat.”

Cor geeft aan dat zijn ‘lat’ wel hoog ligt: “Ik ben een autodidact die steeds streeft naar een hoger niveau. Dat heb ik niet alleen in fotografie, maar ook prive, ik heb mijn standaarden vaak wel hoog liggen.”

De foto
“Elk jaar ga ik de polder in, iedereen denkt dat het grootste tulpenlandschap richting Lisse ligt, maar dat ligt naast ons in de Noordoostpolder. Toevallig was ik die dag samen met een andere fotograaf bezig en er was eigenlijk maar één tulpenveld in bloei. Het was gewoon een kwestie van ‘op het juiste tijdstip op de juiste plek’, want het wolkendek brak open en daar voor mijn ogen ontwikkelde zich de foto.”

Het begin
“Vijf jaar geleden heb ik vanuit mijn bestuursfunctie bij het K.T.K. opnieuw het fotograferen opgepakt. Waar ik tegen aan liep was dat er gewoon geen mooie korps-foto’s zijn in die muziekwereld, alleen dat statige gedoe. Ik wilde daar iets meer actie en dynamiek in brengen, niet alleen als muzikant, maar ook als manager van de club wilde ik laten zien wat deze hobby inhield. Zodoende heb ik de fotografie weer opgepakt en voordat ik het wist was er een eigen website en ben ik semiprofessioneel bezig.”

Van het een kwam het ander en ontstond er al snel een indrukwekkend portfolio die een indruk gaf van de meest uiteenlopende fotografieklussen. Duidelijk is te zien dat Cor zijn interesse niet alleen ligt bij ‘natuur en landschap’, maar ook bij evenementen-fotografie. Op de vraag of Cor nu anders door zijn lens kijkt is de Kampenaar nuchter: “Er kunnen tien fotografen op een rij staan en tien keer leg je een ander plaatje vast, iedereen ziet het anders. Je kijkt tenslotte met je eigen ogen”

Na de eerste publicatie van dit bericht werd de redactie van Kampenonline er op gewezen dat Cor niet de enige Kamper fotograaf is van wie een foto in de kalender is gepubliceerd. Ook Fotograaf Sjoerd van der Wal (waarvan regelmatig mooie kiekjes voorbij komen) zag zijn foto geplaatst.

Sjoerd maakt de foto tijdens een fotoreis naar de Lofoten in het noorden van Noorwegen in de winter van 2016. “Naast de spectaculaire landschappen was het doel ook om noorderlicht vast te leggen en dat is gelukt. Meteen de eerste avond was het al raak met deze foto als resultaat.” aldus de fotograaf. Sjoerd is met zijn foto de hekkensluiter van de National Geographic kalender, deze is 31 december aan de beurt.

Regelmatig plaatst Sjoerd enkele van zijn foto’s op social media, iets wat door velen wordt gewaardeerd.


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*