Kent u het initiatief steunouder?

“De steunouder is een vrijwilliger die hulp kan bieden aan een gezin dat het op dat moment zwaar heeft met de opvoeding van eigen kinderen. Hulp kan bieden aan een gezin dat zegt wij kunnen voor een kortere periode wel wat hulp gebruiken, iemand die onze kinderen kan opvangen voor een dagdeel of een hele dag per week of per 2 weken. Degene die het zwaar heeft wordt dan even ontlast en kan tot rust komen om daarna de opvoeding weer zelf goed aan te kunnen. Op deze manier kan vaak voorkomen worden dat er professionele hulpverlening ingezet moet worden.“

Aan het woord zijn Annet Horst en Adri van der Weerd, coördinatoren steunouder. In hun verhaal klinkt veel enthousiasme door over dit initiatief dat onder de gemeente Kampen valt. Het bestaat nu bijna 2 jaar, maar we proberen het nog meer op de kaart te zetten in de gemeente Kampen. We hopen dat op deze manier nog meer mensen ons weten te vinden. Je ziet na verloop van tijd dat mensen samen echt een band opbouwen, ze worden los van steunouder ook elkaars netwerk. Dit is zo mooi om te zien en geeft veel voldoening dat je daar aan mag bijdragen. Daar doen we het voor.

In het begin werden ouders vooral door hulpverlening opmerkzaam gemaakt over deze manier van hulp. Tegenwoordig weten mensen steeds vaker zelf steunouder te vinden.

Steunouder is nog steeds op zoek naar mensen die hulp zoeken, maar ook mensen die hulp willen bieden. Steunouder Kampen is onderdeel van Steunouder Nederland. Bij steunouder kampen wordt de hulp net zo lang ingezet als wenselijk wordt geacht. Dit in tegenstelling tot Steunouder Nederland, hier wordt gesproken van maximaal 1 jaar hulp. In Kampen is Steunouder gestart, omdat de gemeente zag dat er een gat was tussen mensen die wel ondersteuning konden gebruiken, maar niet in aanmerking kwamen voor hulpverlening.

Steunouder moet niet gezien worden als een soort veredelde oppas. Vraagouders zijn mensen die het om welke reden dan ook pittig hebben. Bijv. omdat ze er alleen voor staan met de kinderen, omdat hun kind speciale aandacht nodig heeft of omdat er broers en zussen zijn die zoveel aandacht vragen dat een ander kind ondersneeuwt.

Steunouder wordt alleen ingezet als het eigen netwerk van iemand niet volstaat. Er wordt goed gekeken naar wat een steunouder kan bieden, wat er past in het gezin. Het mooie aan steunouders is dat er niets moet, het is er gewoon. Een steunouder kan met de vraagouder meedenken en hem erkennen in zijn gevoel. Daardoor krijgt iemand het gevoel er niet alleen voor te staan. De steunouder krijgt, voordat hij hier aan begint, een tweedaagse training. Wat een steunouder verder moet kunnen bieden is vooral tijd en hart voor kinderen, iets willen betekenen voor anderen. Meer is er niet nodig.

Mocht u meer informatie willen dan kunt u contact opnemen via Steunouder@kampen.nl of telefonisch: 06-30026577. Steunouder Kampen heeft een eigen Facebookpagina: https://www.facebook.com/steunoudergemeentekampen Meer algemene informatie kunt u vinden op de landelijke website: http://www.steunouder.nl/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*