Let op: vanaf volgende week gaat het appverbod op de fiets in

Vanaf volgende week gaat het appverbod op de fiets in. Het vasthouden van een mobieltje op de fiets is vanaf 1 juli verboden en kan worden bestraft met een boete van 95 euro.

Het verbod gold al voor automobilisten, en nu dus ook voor fietsers. Wie slim denkt te zijn, en zijn elektronische communicatie op de fiets doet met een ander apparaat, heeft pech. De nieuwe regels gelden voor alle mobiele elektronische apparaten. Dus ook tablets, mp3-spelers, camera’s etc. mogen dan niet meer gebruikt worden. Alleen als het apparaat in een speciale houder zit, mag het wel worden gebruikt, bijvoorbeeld voor navigatie.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat zegt hierover: “In het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het voor alle verkeersdeelnemers, ook fietsers, belangrijk dat ze hun aandacht en ogen op de weg houden en niet op het scherm van hun telefoon. We denken vaak dat we kunnen multitasken in het verkeer, maar dat kunnen we niet, rijd dus MONO. Mijn oproep aan alle fietsers is helder: hou je mobieltje en 95 euro in je zak.”

Het verbod geldt alleen als het voertuig daadwerkelijk in beweging is. Iemand die bijvoorbeeld met de fiets stilstaat voor het verkeerslicht, mag dus wel zijn of haar mobiele telefoon vasthouden. De boete voor bestuurders van niet gemotoriseerde voertuigen, zoals de fiets, bedraagt 95 euro. Ook bestuurders van trams kunnen vanaf 1 juli een boete krijgen als ze hun mobieltje gebruiken. Dat boetebedrag is 240 euro, net zoals de boete voor het vasthouden van een mobieltje tijdens het besturen van een auto of motorfiets. Voor bestuurders van brom- en snorfietsen bedraagt de boete 160 euro.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*