vrijdag, maart 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeKunst & CultuurLezing Historische vereniging Jan van Arkel.

Lezing Historische vereniging Jan van Arkel.

-

 

Dinsdag 10 december 2013: Rob Vermeulen; ‘De steenbakindustrie in Nederland na 1850.’

Lang vormden steenbakkerijen een karakteristiek beeld in het landschap. Langs de rivieren waren het de schoorstenen die de steenovens markeerden. Tussen Vianen en Rhenen waren ooit meer dan 20 steenbakkerijen in vol bedrijf. Rond 1850 telde Nederland bijna 470 steenbakkerijen, waar de stenen in seizoenarbeid werden vervaardigd.

Al eeuwen lang geschiedde dit min of meer volgens hetzelfde proces, zonder spectaculaire veranderingen. Stenen met de hand gevormd, op banen en hagen gedroogd om te worden afgebakken in veldbranden veldovens. teenbakkerijen waar arbeidersgezinnen met noeste arbeid een schamel inkomen vergaarden. Zwaar werk en lange werkdagen waren de kenmerken op een steenfabriek.

Met de intrede van de industriële revolutie vinden er grote veranderingen plaats en zien we in nog geen 100 jaar het steenbakkerambacht veranderen in een moderne procesindustrie. Ging vroeger een steen tientallen keren door de hand gedurende de productie, tegenwoordig is het de metselaar die de steen vaak als eerste met de hand aanraakt.

De lezing wordt afgesloten met een film uit 1937 van de toen al sterk verouderde steenfabriek “De Spreeuwenhoek” in Ouderkerk aan de IJssel.

Rob Vermeulen Stichting Historie Grofkeramiek.Rob A. J. Vermeulen (1945) Is sinds november 2005 bestuurslid van de Stichting Historie Grofkeramiek.

Hij houdt zich intensief bezig met de toepassing, historie, productie en onderzoek van baksteen en grof bouwkeramiek. Staat landelijk bekend als expert voor restauratie en renovatie van dit mooie materiaal. Verder is hij verwoed verzamelaar van Nederlandse bakstenen met merk- of naamindrukken.

Hij bezit hiervan een fraaie en goed gedocumenteerde collectie welke als wisseltentoonstelling, via musea en oudheidskamers, door het land gaat. Waarschijnlijk bezit hij de meest uitgebreide databank met namen en locaties van Nederlandse steenfabrieken van nu en weleer. Daarnaast is hij een zeer actief, amateur historicus en auteur op het gebied van de grofkeramiek. Hij heeft dan al ook vele publicaties en boekwerken op zijn naam staan. In 2009 presenteerde hij voor de SHG de digitale encyclopedie van grofkeramisch Nederland.

De lezingen worden gehouden in het gebouw “De Regenboog” aan de Broederweg 32 te Kampen. De aanvang is 20.00 uur. Iedereen is welkom ook niet-leden.

In verband met de stijgende onkosten heeft het bestuur echter besloten om voortaan van niet-leden van de vereniging een bijdrage van € 2 per persoon te vragen.

Voorafgaand aan deze lezing, (om 19.30 uur) is er de ledenvergadering van JvA.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Net binnen