Muskusrattenbestrijders gebruiken steeds vaker quad

De muskusrattenbestrijders van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gebruiken steeds vaker een quad om hun werk uit te voeren. En dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het gebruik van een quad verlicht de arbeidsomstandigheden van dit vaak fysiek zware beroep. Daarnaast kunnen de bestrijders makkelijker en sneller sloten afspeuren voor het zoeken naar muskusrattenholen en voor het controleren van de vangmiddelen.

“Er moet soms erg veel vangmateriaal worden geplaatst en gecontroleerd. Dat gaat rijdend sneller dan lopend, omdat de muskusrattenvangers anders al dat vangmateriaal lopend in hun rugzak of in de hand mee moeten nemen”, licht teamleider Muskusrattenbestrijding Johan Goos toe.

Het waterschap beschikt over 15 quads. Deze worden het hele jaar door ingezet. Goos: “Hierbij houden wij rekening met het vee in het land en de staat van het gewas. We doen er alles aan om geen overlast te veroorzaken. Ook in het groeiseizoen, wordt de quad ingezet voor de bestrijding van de muskusratten. De praktijk is dat onder normale omstandigheden het gebruik van de quad in het groeiseizoen niet belemmerend werkt voor het goed afmaaien van het gras. Na het maaien kun je niet zien dat er een quad heeft gereden.”
Muskusratten worden gevangen, omdat ze gangenstelsels en holen graven in dijken en oevers. Deze raken daardoor verzwakt en kunnen (deels) instorten. De ‘waterkonijnen’ eten waterplanten en landbouwgewassen. “Bestrijding is nodig voor onze veiligheid. Nederland ligt voor ruim 60% onder de zeespiegel. Om de populatie terug te dringen, is dit in ons land bij wet geregeld.”

Foto
Een ander type quad gaat hoofdzakelijk ingezet worden in het gebied van de IJsseldelta (Kamperveen, Zalk, Kampereiland, Haatland, Mastenbroek, de Pieper, Mandjeswaard en de Zuiderzeepolder). Dit heeft te maken met arbo-technische zaken van de muskusrattenbestrijders die deze quad gaan gebruiken. Daarom heeft deze quad een bank en geen zadel met hoge instap.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*