Muzikale verwondering, uniek ‘kerstnummer’ uitgebracht

koor

Vijf verschillende nummers mengen zich tot één geheel

In de jaren ’80 zong Vulcano er al over: een beetje van dit, een beetje van dat, een beetje van zus en een beetje zo. Anton Jansma, dirigent van diverse koren en eigenaar van het arrangeerbedrijf Prevoices dacht, “dat kan ik ook”.

Terwijl heel Nederland nog lag te genieten in de zomerzon, bedacht Jansma verschillende (kerst)nummers die afzonderlijk, maar ook tegelijkertijd door verschillende zanggroepen door elkaar gezongen kunnen worden en dan toch als één lied klinken. Vox Five (Kampen), de Euphonion Singers (Wilsum), Colors of Faith (Hattem), kinderkoor Loud! (Zalk), de band Juust (Genemuiden) en het mannenkoor van Vox Five en de Euphonion Singers beschikken hierdoor over uniek materiaal dat door de zanggroepen zelf of in samenwerking met elkaar uitgevoerd kan worden.

Drie van deze nummers waren medio november als primeur al te horen tijdens het Concerto Basilica van de Euphonion Singers en Vox Five. Wie nu nog denkt dat het maar saai is om bij een koor te zingen, kan via de website www.prevoices.nl zien en horen hoe al deze verschillende nummers klinken en zich van het tegendeel laten overtuigen.

5 nummers, 1 geheel en ruim 15 varianten
Jansma licht toe hoe hij tot de keuzes voor de nummers gekomen is: “Een idee voor een nieuw kerstnummer begint met het nadenken over stijlen, vorm en inhoud. Er zijn zoveel mogelijkheden voor geschikte nummers. Wordt het één nummer of allerlei verschillende? Welk type koor gaat het zingen? Moet het een vrolijk deuntje zijn of een statig werk? Een nummer dat letterlijk over kerst gaat, of juist niet? Moet het een christelijke inhoud hebben? In welke stijl past het nummer en is het zingbaar voor zowel goede als minder goede zangers?” Er zijn dus nogal wat keuzes te maken, maar hoe kom je nu tot een geschikte keuze? “Wat eigenlijk een onmogelijke opdracht lijkt, is juist de grap en de uitdaging. Vooral als je net als ik gewend bent om als arrangeur bestaande nummers te kneden, te passen en meten en geschikt te maken voor koorzang of een vocale groep. En dat is wat ik met Prevoices al jaren doe”, aldus Jansma. “De nummers kunnen door elkaar gezongen worden, maar hebben niet eens hetzelfde ritme en akkoordenschema, laat staan dezelfde melodie en tekst, maar als ze tegelijk gezongen worden, ontstaat een nieuw harmonisch akkoordenstelsel. Hierdoor zijn veel varianten mogelijk. Het zijn nummers voor een gospelgroep, mannen-, kinder- en popkoor en zijn gemaakt in de stijl die hen eigen is. De liedjes hebben een bepaald karakter dat soms lijkt op rock, blues, klassiek of gospel en soms meer weg heeft van een vertellied, meezinger of gewoon een gezellig luisterlied. Het zijn heel verschillende nummers, maar in feite toch ook weer dezelfde.” De nummers die in ieder geval de eindstreep gehaald hebben, zijn: A special night – Juust in dizze nach (Saksisch dialect) – Holy night – Heilige nacht – Eagerly waiting.

Verrijking voor koren
Ook voor de koren en zanggroepen is het bijzonder om op deze manier te zingen en het repertoire te verrijken. Probeer maar eens je eigen tekst en melodie vast te houden als er naast jou een totaal andere versie wordt gezongen. Dat vraagt dus oefening en concentratie, maar maakt het ook spannend en uitdagend. En als het dan bij het publiek goed overkomt, zoals bij het Concerto Basilica, is dat alleen maar motiverend en bevestigt dat weer eens waarom het zo leuk is om met anderen samen te zingen. Lijkt het je interessant om ook bij één van deze koren te zingen, kom dan een keer naar één van de repetitie avonden (zie hiervoor de korenwebsites).

Prevoices
Prevoices is het arrangeerbedrijf van Jansma dat zich met 20 zangers, musici, en geluidstechneuten toelegt op het bedrijfsmatig produceren en voorzingen van nieuwe koorarrangementen. Dat kunnen zowel ‘gouwe ouwe’ als nieuwe nummers zijn. De arrangementen worden niet vastgelegd op bladmuziek, maar per stempartij op CD en MP3. De zangers van Prevoices zingen bij één of meer van de hiervoor genoemde zanggroepen of zijn daar dirigent. Zij kunnen omgaan met diverse soorten koorzang en beoefenen allerlei vocale en arrangeertechnieken.

Meer informatie
Alle versies van de nummers, de videofilm en uitgebreide toelichting op de totstandkoming en achtergronden van deze bijzondere mixen zijn te vinden op www.prevoices.nl/2016/12/specialnight/. Musici die met deze nummers willen experimenteren, kunnen via Prevoices geluidssporen verkrijgen.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673