Na 40 jaar weer samen muziek maken

Veertig jaar geleden gingen ze als jonge mannen en vrouwen samen op een avontuurlijke reis naar Canada, afgelopen zaterdag kwamen ze nog eenmaal samen om herinneringen op te halen.

In de historie van het Kamper Trompetterkorps is de Canada reis wel een van de absolute hoogtepunten geweest. Veertig jaar geleden, in de zomer van 1978, ondernam het korps de reis naar Canada. Optreden in Edmonton en omgeving, waaronder eentje in een volgepakt ijshockey stadion, het Colliseum in Edmonton waar een 1e prijs werd gewonnen, en een geldbedrag van 3000 dollar.

Afgelopen zaterdag troffen de leden elkaar weer in het clubhuis van het Kamper Jachthoornkorps. Dit korps is achttien jaar geleden opgericht, het gevolg van een reunië van het Kamper Trompetterkorps destijds. In de gelederen van dit orkest spelen nog mensen die de reis destijds hebben meegemaakt, en het feit dat het deze zomer veertig jaar geleden allemaal plaatsvond was een mooie reden om de club muzikanten nog eens bij elkaar te halen.

Een ritje in een oude Canadese schoolbus, een optreden van het Kamper Jachthoornkorps en een reünieoptreden van de “Canada band”, die hiervoor speciaal de mars Ensheim had ingestudeerd, en daarbij een natje en droogje onder de stralende zon zorgden voor een prachtige dag waarop volop herinneringen werden opgehaald. Al snel kwamen de anekdotes, waarbij een aantal smeuïge verhalen over de prachtige reis van weleer. De eerste twee weken werd er vooral opgetreden, de laatste week ging de reis verder naar de Rocky Mountains. Voor veel leden betekende deze reis de eerste maal vliegen, de eerste maal zo ver van huis. Toen had je dat nog niet, dat je zomaar het vliegtuig pakte om een reisje te maken. Er werd vooraf een spaarpot gemaakt om zodoende het geld voor de reis, ca. 1000 gulden, bij elkaar te sparen. Sommigen konden gewoon niet mee, financieel gezien was het een te grote opgave.

Het Kamper Trompetterkorps beschikte speciaal voor deze reis over een Color guard. Meisjes voor het korps met pompoms en vlaggen, geheel in Noord Amerikaanse stijl. Dat moest, anders konden de vrouwen niet mee, aldus een van de leden. Vrouwelijke leden in het korps, dat bestond toen nog niet. In de Jonge Trompetters wel, maar als ze dan klaar waren voor de overstap, dan moesten ze maar naar een ander korps, zo ging dat in die tijd. Later kwamen er wel vrouwen in het Kamper Trompetterkorps, nu zijn ze daar niet meer weg te denken, tijden veranderen, zeker na veertig jaar.

Er waren zaterdag veel muzikanten aanwezig die in jaren geen instrument meer hadden aangeraakt. Het Kamper Jachthoornkorps, floreert nog wel. We hebben trouwe leden, die veel plezier hebben in het musiceren. “We worden allemaal wel een dagje ouder”, aldus voorzitter Bart Hamer, “maar het orkest gaat nog prima. Nieuwe muzikanten kunnen we echter ook best gebruiken, we zijn ontstaan uit door een reünie van het Trompetterkorps maar we staan open voor iedereen, dus muziekliefhebbers, met name vanaf 35-40 jaar, die de jachthoornmuziek een warm hart toedraagt, van harte welkom.”

Het filmteam van KampenOnline reed mee met de canadabus en was aanwezig bij het reünieoptreden. Bekijk de video hieronder in de player.

Tekst en interviews: Joop van Dijk
Camera en montage: Rudi Last
Voice-over: Gert Bartelink

Info Jachthoornkorps Kampen:

https://www.kamperjachthoornkorps.nl/


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*