Raadswerkgroep geeft de raad de keuze over zondagsopenstelling supermarkten

De Raadswerkgroep heeft op 24 juni een initiatiefvoorstel over de zondagsopenstelling supermarkten naar de gemeenteraad gestuurd. Het initiatiefvoorstel maakt opening van supermarkten op zondag mogelijk tussen 12.00 en 18.00 uur en verbiedt lossen en laden op zondag. Dat lijkt al een keuze maar dat is het nog niet, benadrukt de raadswerkgroep. Het voorstel biedt ruimte aan zowel voor- als tegenstanders van de zondagsopenstelling.

Nieke Jansen: “Met dit voorstel willen we een open en inhoudelijk debat stimuleren. Voor de duidelijkheid: elke uitkomst is nog mogelijk. Als een meerderheid dit initiatiefvoorstel verwerpt, blijft de situatie ongewijzigd. Als een meerderheid instemt met dit initiatiefvoorstel, eventueel met aanpassingen, wordt de Verordening Winkeltijden aangepast. In beide gevallen ligt er dan wel een uitvoerbaar besluit.”

Commissie Zondagsverkening
De raad heeft op 1 november 2018 besloten om te komen tot een proces dat leidt tot besluitvorming over het al dan niet openstellen van supermarkten op zondag. Na het raadsbesluit is een raadswerkgroep in het leven geroepen, die vijf mensen heeft gevraagd om een gesprek in de samenleving te organiseren en de opbrengsten daarvan te verwoorden. Deze commissie Zondagsverkenning heeft op 11 juni haar rapportage gepresenteerd.

De raadswerkgroep heeft in vervolg op de aangeboden rapportage zonder persoonlijke of politieke inkleuring een initiatiefvoorstel geschreven, zoals toegezegd in de raadsvergadering van 31 januari 2019. De raadswerkgroep beoogt met dit initiatiefvoorstel bij te dragen aan een open en inhoudelijk debat over het al dan niet openstellen van supermarkten op zondag.

Nieke Jansen, voorzitter van de raadswerkgroep: “We hebben volstrekt los van onze eigen meningen een initiatiefvoorstel geschreven dat uitnodigt tot een open inhoudelijk debat en dat daarna echt helderheid geeft. Elk raadslid kan daarbij de bevindingen van de commissie Zondagsverkenning gebruiken.”

De gemeenteraad vergadert op donderdag 4 juli over het initiatiefvoorstel. Deze zal live te volgen zijn via alle kanalen van Kampenonline.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*