zondag, juli 14, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeKunst & CultuurRestanten 13e eeuws woonhuis gevonden bij archeologisch onderzoek Burgwal.

Restanten 13e eeuws woonhuis gevonden bij archeologisch onderzoek Burgwal.

-

Archeologen uit Zwolle hebben begin deze week aan de Burgwal, nabij het nieuwe zorgcentrum Margaretha, resten van muurwerk blootgelegd. Het vermoeden bestond dat het hierbij om delen van een toren van de oude stadsmuur zou gaan. Bij nadere inspectie blijkt het te gaan om restanten van een 13e eeuws woonhuis.

De stadsmuur omgaf Kampen in de middeleeuwen en bestond uit stroken muur afgewisseld met torens.  Ter plaatse van de Burgwal moet de stadsmuur uit de 13de of 14de eeuw dateren. Doordat zwaar muurwerk werd aangetroffen, opgebouwd uit kloostermoppen, bakstenen met een lengte van wel 32 cm, ging het hier duidelijk om middeleeuws muurwerk. Omdat het tracé van de stadsmuur langs de Burgwal onbekend is, besloot het college om nader onderzoek te laten doen.

Wethouder Janita Tabak: “De aanvankelijke gedachte was dat met het onderzoek een restant van een poortgebouw blootgelegd zou worden. Bij de graafwerkzaamheden aan de Burgwal zijn helaas geen resten van de stadsmuur aangetroffen. Het vermoede restant van de toren bleek bij nadere inspectie tot een woonhuis te behoren. Maar het onderzoek is zeker succesvol, omdat belangrijke gegevens over een fors 13de eeuw huis zijn verkregen waardoor de historie van Kampen weer iets is uitgebreid.”

Het onderzoek heeft zich vanwege riolering en kabels en leidingen beperkt tot dicht bij de gevellijn van de Burgwal. Vermoedelijk heeft de stadsmuur meer centraal in de straat gelegen, maar is voor archeologisch onderzoek voorlopig onbereikbaar vanwege aanwezigheid van het hoofdriool.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen