Restauratie molen De Valk in Zalk in volle gang

De restauratie van molen De Valk in Zalk is in volle gang. Maandag werden de oude molenroeden verwijderd met een grote kraan. De molen is nu een paar weken wiekloos.

Over een paar weken worden de nieuwe wieken met groot transport aangevoerd en gelijk vanaf de vrachtwagen in de askop gestoken.

Restauratie molen
In 2018 werd geconstateerd dat de wanddikte van de stalen roeden (wieken) zodanig was ingeroest dat deze moest worden ontzien tijdens het malen van de molen. Voor de gemeente als eigenaar van de molen reden om een restauratie voor te bereiden waarbij naast de roeden ook andere gebreken konden worden hersteld.

In 2019 heeft de gemeente subsidie aangevraagd bij de provincie Overijssel en gekregen. Molenmakerij Vaags – Groot Wesseldijk kreeg opdracht de restauratieklus uit te voeren.

Inmiddels worden de nieuwe roeden in de werkplaats van Vaags – Groot Wesseldijk gemaakt en opgehekt in de juiste kromming. De nieuwe roeden worden gemaakt van cortenstaal en voorzien van een duurzame coating. Deze staalsoort beschermt zichzelf door het vormen van een ondoordringbare roestlaag.