Schenking zeefdruk van geboren IJsselmuidenaar Jan Roeland aan Stedelijk Museum Kampen

Het is al een tijd een wens van het Stedelijk Museum Kampen: een werk van geboren IJsselmuidenaar Jan Roeland (1936-2016) in de collectie. Dankzij een genereuze gift van Richard Boddeus werd deze wens donderdagmiddag werkelijkheid. Hij schonk de zeefdruk ‘Compositie met twee hamers’ aan het museum.

KampenOnline was aanwezig bij de presentatie. Bekijk de video hierboven in de player.

Naar aanleiding van de schenking van Richard Boddeus heeft de Stichting Vrienden van het Stedelijk Museum Kampen in samenwerking met de Stichting Beschermers van het Stedelijk Museum Kampen besloten om de museale collectie verder uit te breiden. Samen hebben zij het schilderij ‘Eend’ aangekocht. Dit werk is onderdeel van de huidige tentoonstelling.

De stichting Roeland en de weduwe Jannie Roeland schonk tenslotte ook nog een klein werkje. Een klein vliegtuigje dat een voorstudie was  van de grote F16’s die ook in de expositie te zien zijn

Met deze schenking en de aankoop is Jan Roeland vanaf nu goed vertegenwoordigd in de museale collectie.

 

Compositie met twee hamers. In zijn composities stelde Jan Roeland zijn motieven in een steeds wisselende gedaante aan de orde.Telkens weer weet hij hetzelfde motief opnieuw scherp te stellen. Kijk bijvoorbeeld naar de talrijke werken met hamertjes in rood, geel of zwart: de composities suggereren beweging. De hamers hebben platte stelen die samenvallen met het vlak en koppen die worden benadrukt als volume. Roeland lijkt je als kijker op het verkeerde been te willen zetten, terwijl hij zich in werkelijkheid keurig aan de gegeven vorm van het voorwerp heeft gehouden. Hij heeft het alleen geabstraheerd.

schilderij Eend door Jan Jan Roeland

Schilderij ‘Eend’ – Jan Roeland.

De tentoonstelling ‘Een weerzien met Jan Roeland’ is nog t/m 23 juni te bezichtigen in het Stedelijk Museum Kampen en in de Voormalige Synagoge.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*