
Vierde boek van Bruno Klappe verhaalt over bewoners van Schokland
Al ruim anderhalve eeuw geleden hield Schokland op te bestaan. Bij veel mensen leeft het voormalig eiland echter voort tot op de dag van vandaag. Schokker nazaat Bruno Klappe is één van hen. Eerder publiceerde hij onder andere over Schokker predikanten en over de ontvolking van het eiland in 1859. In ”Schokker portretten” geeft hij een kleine honderd bannelingen een gezicht – in woord en beeld.
Met een Brabants accent en een zachte ’g’ neemt Bruno Klapper (1951) de telefoon op. Dat is een onverwachtse gewaarwording als je belt met een in Brunnepe geboren kleinzoon van Schokker grootouders. Maar hij is al op zesjarige leeftijd naar Eindhoven verhuisd waar zijn vader werk had gevonden. Ondanks die afstand en het andere landsdeel is Bruno Klappe altijd geboeid gebleven door Schokland waar uiteindelijk zijn familiewortels liggen. In 1985 wist hij zijn vader zover te krijgen om de Schokkervereniging op te richten. Het ledenaantal neemt met het voortschrijden van de jaren af maar nog altijd kent de Schokkerverenging zo’n 500 leden. Juist vorige week zaterdag had de vereniging haar jaarlijkse uitje. Op de volle boot van Urk naar Lemmer vond het boek van Bruno Klappe gretig aftrek (foto onderaan).
In zijn nieuwste boek ”Schokker portretten” heeft Bruno Klappe, op basis van een zelf aangelegde fotoverzameling, een honderdtal bewoners van Schokland voor 1859 geportretteerd. Ook zijn grootvader, Albert Klappe, komt erin voor. Kort worden de meerdere stiefvaders geschetst, die Albert Klappe, visser van beroep, heeft gekend en zijn botters, de KP122 en de VD158. Twee decennia had Albert Klappe namelijk in Volendam gewoond maar hij keerde terug naar Kampen, waar hij op diverse bekende plekken in Brunnepe heeft gewoond. Foto’s waren anderhalve eeuw geleden nog lang niet zo gemeengoed als tegenwoordig. Daarom kan er ongemerkt een selectie van gegoede Schokkers ontstaan zijn, geeft Bruno Klappe toe. Niettemin geeft het boek een goed beeld van de Schokker bevolking en vormt het tegelijkertijd een eerbetoon aan de bannelingen van weleer.
Op last van de regering moest Schokland in 1859 ontruimd worden. De kosten van de jaarlijkse overstromingen rezen de pan uit. De Schokkers verhuisden naar Kampen, Vollenhove, Urk en Volendam. In Kampen mochten de vreemde armoedzaaiers zich vestigen in Brunnepe, waar de Schokkerbuurt ontstond. Met hun vaak zelf meegenomen huisjes wisten ze langzaam maar zeker te integreren in de plaatselijke bevolking. Ongeveer 450 van de 650 vluchtelingen kwamen naar Kampen. Enkele straatnamen langs de Noordweg verwijzen nog altijd naar de buurten op Schokland, zoals Emmeloord en de Middelbuurt. Ook huidige, bekende plaatsen in de Noordoostpolder zijn hiernaar genoemd, evenals Ens. Sinds de inpoldering van een deel van de Zuiderzee en het aanleggen van de Afsluitdijk ligt Schokland in de Noordoostpolder en is het door de VN uitgeroepen werelderfgoed. Op het kerkhof bij de oorspronkelijke kerk is op het kerkhof een hoek ingeruimd voor asverstrooïng van Schokker nazaten, zoals de vader van Bruno Klappe.
In zijn vorige boek ”Verhalen uit Schokland” (eigen uitgave) heeft Klappe verhalen opgetekend van meer of minder bekende Schokker nazaten. Het boek daarvoor, ”Schokland verlaten” (IJsselacademie, 2009), beschrijft nauwgezet het gehele proces van ontruiming van Schokland. De titel van het vorige maand gepubliceerde boek luidt voluit ”Schokker portretten – Oude foto’s en verhalen van op Schokland geboren mensen”. Het boek is goed leesbaar en bevat veel beeldmateriaal van personen maar ook bijvoorbeeld van kleine zaken als bidprentjes. In Brunnepe wonen nog veel Schokker nazaten en ”Schokker portretten” zal hun bloed ongetwijfeld sneller doen stromen. Nu moet alleen nog het Schokker monument aan de IJsselkade, dat daar verkeerd staat volgens kenners, terugkeren naar Brunnepe.
Voor informatie en bestellingen (op papier of in e-vorm) kan men hier terecht:
• ”Schokker portretten” is verkrijgbaar via www.eigenboekuitgeven.com (ISBN 9789492247117)
• Website van de Schokkervereniging
• Volg de Schokkervereniging op Facebook