zaterdag, juli 27, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuws‘Sippora en Joseph. Kind in de oorlog’

‘Sippora en Joseph. Kind in de oorlog’

-

kind in de oorlog

Op woensdag 16 april 2014 opent burgemeester Koelewijn de educatieve tentoonstelling Sippora en Joseph. Kind in de oorlog.

De tentoonstelling, speciaal ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs, is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Gemeentearchief Kampen en het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. De expositie is vanaf 17 april te bezichtigen voor publiek in het Woon-, Zorg en Dienstencentrum Margaretha, Burgwalstraat 45, Kampen.
‘Sippora en Joseph. Kind in de oorlog’

17 april t/m 30 mei 2014, Woon-, Zorg en Dienstencentrum Margaretha, Burgwalstraat 45, Kampen

‘Het was nog heel vroeg, die tiende mei, toen we vader onder aan de trap naar boven hoorden roepen: ‘Kinder, kinder, kom uit bed, het is oorlog!’ Hoera, dacht ik, dat ga ik de juffrouw op school vertellen!’

Deze woorden schreef Sippora Stibbe in haar boek ‘Hoe zorgeloos is de kindertijd’. Sippora Stibbe werd in Zwolle geboren in 1931 als dochter van een joodse vader en een niet-joodse moeder. Zij was half joods, maar had joodse vriendinnetjes. Dankzij het verhaal van Sippora – voor kinderen goed te begrijpen – leren we over Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog. In hetzelfde jaar 1931 werd Joseph Vos geboren in Kampen. Hij groeide daar op, ging er naar school en maakte er vriendjes. Op 11-jarige leeftijd, in 1942, is hij via Kamp Westerbork naar Auschwitz weggevoerd. Daar is hij op 27 november 1942 omgekomen. Joseph Vos was joods.
Twee kinderen, afkomstig uit twee Overijsselse steden. Joseph heeft de oorlog niet overleefd, Sippora wel. Hoe kon dat? Die vraag stellen we centraal in de educatieve tentoonstelling ‘Sippora en Joseph. Kind in de oorlog’.

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject van het Gemeentearchief Kampen en het Historisch Centrum Overijssel. Leerlingen uit de voormalige groep 8 van de Geert Groteschool in Zwolle en de Christelijk Nationale School de Groenling uit IJsselmuiden werkten in 2013 mee aan de totstandkoming. De tentoonstelling is dus gemaakt door leerlingen en bedoeld voor leerlingen. In 2014 heeft groep 8 van de Christelijke basisschool de ‘Morgenster’ uit Kampen een bijdrage geleverd aan de tentoonstelling. In het voorjaar en de zomer van 2013 was de tentoonstelling te zien in Zwolle, dit jaar zal de tentoonstelling te zien zijn in Kampen. Bij de tentoonstelling geeft de medewerker educatie en publieksinformatie van het Gemeentearchief lessen voor leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs.

gemeentearchief

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen