Leuke inkijkjes en weetjes tijdens stadswandeling van cultuurZIEN
Vorige week zaterdag voerde de derde zomerse stadswandeling van cultuurZIEN door het Buitenkwartier. Volgende week vindt de laatste stadswandeling plaats waarna in vogelvlucht de geschiedenis van vier delen van het Kamper centrum zijn verkend. Het Buitenkwartier is de laatste uitbreiding van het middeleeuwse Campen voordat de stadsmuren geslecht mochten worden en het huidige Kampen ontstond.
De wandeling onder leiding van Carin Koopman trok een gemêleerd gezelschap van ruim twintig personen. Een mooi aantal waarbij iedereen de uitleg en toelichting nog kon verstaan en volgen – zolang er geen pizzakoerier langs kwam. Als eerste nam Carin de deelnemers mee van de Botermarkt naar de Buiten Nieuwstraat 17. Dit pand dateert uit 1509 maar de huidige voorgevel stamt uit de 19e eeuw. Feitelijk maakte het pand deel uit van een nieuwbouwwijkje uit de 16e eeuw. Onder het wandelen merkt Carin op dat we in Kampen gezegend zijn met het behoud van veel oorspronkelijk interieur, zoals in het oude gemeentehuis en de St. Annakapel.
In de Karpersteeg wordt even een poort binnengegaan om de ”paardenparkeergarage” te wijzen die er ooit was voor de boeren die naar de markt gingen. De opvallend hoge muren duiden op de vroegere hooi-opslag.
Aan het begin van de Schapensteeg wijst Carin op een gerestaureerde en opnieuw ingeschilderde gevelsteen – er vinden ook positieve acties plaats. Bij het bekende ”kleinste huisje van Kampen” merkt Carin op dat er veel meer van die kleine huisjes nog bestaan. Daarlangs zou ook een wandeling uitgezet kunnen worden. Ze wijst op het tracé van de stadsmuren in de Burgwal en ze gaat in op het tracé en de oorsprong van de Burgel. Bij de Buitenkerk wordt opgemerkt dat dit een lang verhaal op zich is. Kort worden er enkele wetenswaardigheden geschetst. Met toestemming van de eigenaar wordt vervolgens het plaatsje achter Oudestraat 225 betreden. Dit is een prachtig voorbeeld van een Gothisch huis. De gevel werd door de huidige eigenaar ontdekt achter een één meter dikke betonmuur.
Het Keizerskwartier tenslotte vormt een bijzondere hoek van het Buitenkwartier die behalve stadsboerderijen ook de Hagenkerk kende (foto bovenaan). Deze is begin vorige eeuw vervangen door de toen nieuw gebouwde Westerkerk. In deze mooie hoek is ook nog een koegang bewaard gebleven waardoor de boeren vroeger hun koeien naar buiten brachten om in de Stadsburgerweyden te gaan grazen. Een uniek moment ontstaat als één van de bewoners van de voormalige bierbrouwerij aan de Oudestraat (foto onderaan) thuis komt en de wandelaars uitnodigt binnen een kijkje te komen nemen. Het pand wordt verhuurd door Monumentenzorg. De buurvrouw komt ook nog even langs. Zij woont in het gele pand dat destijds van de eigenaar van de bierbrouwerij was.
De reacties uit de groep verraden dat er veel Kampenaren tussen het publiek zitten. Carin vertelt dat dat de vorige keer ook het geval was maar dat dit sterk kan wisselen. Zelfs voor de geboren en getogen Kampenaar blijkt er nog veel te leren en te zien in het oude centrum van Kampen. Het thema van cultuurZIEN voor deze serie stadswandelingen luidde “doorzomeren”. Op wat regenspetters na was het een mooie zomerse middag en een wandeling vol met oude inkijkjes en nieuwe weetjes.
Zie voor meer informatie:
• Laatste stadswandeling op 29 augustus
• Website van cultuurZIEN
• Facebookpagina van cultuurZIEN