Stichting Terminale Thuiszorg Kampen e.o. wint met unanieme stemmen Vrijwilligersprijs 2018

Foto: Herman IJssel/BWPHOTO

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

KAMPEN – Ze hadden het niet verwacht, maar natuurlijk wel gehoopt. Voorzitter Betty Bartels was voor de bekendmaking van de Vrijwilligersprijs 2018 zelfs nog erg pessimistisch: ‘Ik zit ook in het bestuur voor paardrijden met gehandicapten en hoe vaak wij daarmee al wel niet genomineerd zijn… steeds opnieuw ging een ander er met de prijs vandoor. Ik denk dat dat vanavond niet anders zal zijn’, zo klonk het voor de prijsuitreiking nog weinig hoopvol. Maar donderdag 7 maart viel dan toch de eer te beurt aan de Stichting Terminale Thuiszorg Kampen e.o. (STTK).

De Vrijwilligers van de STTK begeleiden en ondersteunen mensen in de laatste fase van hun leven omdat zij graag in hun vertrouwde omgeving willen sterven. De vrijwilligers zijn er ’s nachts en soms ook overdag om de familie en mantelzorgers even een moment van rust te gunnen. ‘Er zijn’ voor de ander, vooral in deze moeilijke tijd, is het belangrijkste motto van deze vrijwilligers, die vooral ’s nachts waken bij de terminaal zieke patiënt.

Onder de indruk
‘De jury is onder de indruk van de betrokken inzet van deze trouwe club vrijwilligers. Het vrijwilligerswerk dat zij doen is persoonlijk, emotioneel, soms zwaar, maar ook bijzonder. Hun grote persoonlijke inzet en betrokkenheid bij mensen in de laatste fase van hun leven wordt door de jury zeer gewaardeerd’, vertelde wethouder Jan Peter van der Sluis, tevens voorzitter van de jury.
Naast de Stichting Terminale Thuiszorg Kampen e.o. waren ook genomineerd: Bert de Roo, al jarenlang als vrijwilliger actief bij anderstaligen, die hij helpt hun Nederlands te verbeteren; Vrijwilligers Vervoersservice Welzijn Kampen, een groep vrijwilligers die dagelijks klaar staat om ouderen en mensen met een beperking te halen en te brengen naar een groot scala aan activiteiten; en Leroy van der Wal en Jelmer Siefers, die zich met hun vereniging Polaris inzetten voor de kinderen van Onderdijks, waarvoor in de wijk nog niet veel te doen was.

Diep respect
Hoewel volgens Van der Sluis alle genomineerden ‘winnaars’ zijn, kon er maar één genomineerde met de titel, de bokaal en de 500 euro aan prijzengeld vandoor gaan. Dat werd de STTK, die unaniem door de vijfkoppige jury als winnaar was verkozen. ‘De jury heeft diep respect voor deze vrijwilligers, die ‘er zijn’ om in moeilijke én bijzondere tijden mensen op respectvolle wijze te ondersteunen’, aldus de wethouder. ‘Dat is ook Kamper Kracht!’
De circa tien aanwezige vrijwilligers van de Stichting Terminale Thuiszorg Kampen waren aangenaam verrast toen uiteindelijk hun stichting als winnaar uit de bus bleek te komen. Voorzitter Bartels gaf toe ‘helemaal verbijsterd en blij te zijn’. Pas toen ze de wisseltrofee, in 1993 gemaakt door Evert van Rongen en destijds gesponsord door de Rabobank, in zijn kist bekeek, ontdekte ze nog iets fraais: ‘Kijk hier! In 1997 hebben we ook al eens de Vrijwilligersprijs gewonnen. Daarmee zijn we de enige organisatie die deze prijs nu voor de tweede keer in de wacht heeft weten te slepen!’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*