vrijdag, maart 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsStruikelsteen geplaatst voor laatste Kamper oorlogsslachtoffer.

Struikelsteen geplaatst voor laatste Kamper oorlogsslachtoffer.

-

Op dinsdagmiddag 23 november is er in Kampen een struikelsteen geplaatst op het adres Geert van Woustraat 5.
Deze steen herinnert aan Hendrik Jan Stoffer.

Hij was opgepakt bij de razzia in de NOP en zat in een werkkamp nabij Neuengamme. De heer Stoffer was na de bevrijding dermate verzwakt dat hij in het ouderlijk huis is overleden. Hij woonde op het adres Geert van Woustraat 5 te Kampen. Stoffer overleed op 23 november 1945 en is de laatste naam op de lijst van Kamper oorlogsslachtoffers.

De Stichting Kamper struikelstenen zou in het herdenkingsjaar 75 jaar bevrijding drie struikelstenen gaan plaatsen ter herdenking van omgekomen Kampenaren. De plaatsing van de stenen telkens exact 75 jaar na de datum waarop deze Kampenaren zijn omgekomen. De derde Struikelsteen zou worden geplaatst op 23 november 2020, maar deze plaatsing werd destijds vanwege de situatie rondom het Covid-19 virus uitgesteld.

Besloten werd om op dezelfde datum, één jaar later de steen te plaatsen, 76 jaar na dato. Vanwege de huidige situatie rond het Covid virus werd er nu een kleine bijeenkomst in de buitenlucht georganiseerd, waarbij alleen direct betrokken familieleden aanwezig waren.

Na het openingswoord van de voorzitter van de Stichting Kamper Struikelstenen, Pieter Treep, vertelde historicus Laurens Hooisma over de geschiedenis van Hendrik Jan Stoffer. Om aan de arbeidseinzats te ontkomen heeft hij zich destijds waarschijnlijk gemeld bij Bert Knipmeijer, de ambtenaar die op de afdeling personeelszaken van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders aan de Molenstraat in Kampen, duizenden mannen gedurende de tweede wereldoorlog van een Ausweis voorzag om als polderwerker tewerkstelling in Nazi-Duitsland te ontlopen.

De Duitse bezetters kwamen tegen het einde van de oorlog arbeidskrachten te kort en werden er in november 1944 razzia’s in de polder gehouden om extra jonge mannen, onder hen Hendrik Stoffer, op te pakken en te werk te stellen in Duitsland. In werkkampen in Noord Duitsland, omgeving Hamburg werden vele mannen in werkkampen, vallend onder Neuengamme, ondergebracht en moesten onder slechte omstandigheden hun werk daar doen. Stoffer kwam ernstig verzwakt naar huis, werd in eerst instantie opgenomen in het Stadsziekenhuis, de Engelenbergstichting, maar bracht de laatste maanden van zijn leven, bedlegerig thuis door aan de Geert van Woustraat. Daar overleed hij op 23 november 1945, ruim zes maanden na het einde van de oorlog. In eerste instantie werd de heer Stoffer niet (h)erkend als oorlogsslachtoffer, maar op verzoek van de gemeente Kampen werd er enkele jaren een nieuwe lijst gemaakt waarop ook de naam van Hendrik Jan Stoffer, als laatste officiële slachtoffer werd geplaatst.

 

 

Gerelateerde berichten

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Net binnen