Vanaf februari ontvangen jongeren, geboren tussen 1 januari en 1 mei 2004 of in de jaren 2001 of 2002 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. Met de slogan ‘Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte’ nodigen het RIVM en GGD IJsselland jongeren uit deze vaccinatie te halen. Jongeren die geboren zijn in 2003 of 2005 ontvangen later in het voorjaar een uitnodiging voor mei of juni 2019.
Vaccinaties op het consultatiebureau
GGD IJsselland verzorgt de vaccinatie voor jongeren. Eén prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. Je krijgt een paar weken voor je afspraak een uitnodiging via de post. In de brief staat waar en wanneer je de prik kunt komen halen. De vaccinatiedata en locaties van GGD IJsselland vind je ook op www.ggdijsselland.nl. Kun je niet komen op de datum die in je brief staat? Kijk dan op de website van GGD IJsselland naar een andere datum in de gemeente waar jij woont. Je kunt ook op dat moment komen.
Bij de consultatiebureaus is vaak maar weinig parkeerruimte. De GGD adviseert je daarom lopend of op de fiets te komen. En vergeet je je ID niet mee te nemen?
Meningokok type W
Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken.
Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in je neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen.
Speciale website Deel dit niet met je vrienden.nl
Jongeren ontvangen een uitnodiging en een informatiefolder op hun huisadres. Op de website van het RIVM www.deelditnietmetjevrienden.nl vind je informatie, interviews en verhalen van jongeren en ouders die meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten. Op de website www.jouwggd.nl kunnen jongeren (anoniem) chatten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Wil je meer weten over deze ziekte en de vaccinaties? Op www.deelditnietmetjevrienden.nl vind je een handig overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden.