Vrijzinnige Bijbelavond over De Tien Geboden

 

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie
KAMPEN – De Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder organiseert maandag 13 januari in haar verenigingsgebouw Levensbron weer een Bijbelavond met als centraal thema ‘de tien geboden’. Deze avond behandelen ze het vijfde en zesde gebod. Een ieder is van harte welkom om mee te praten.

‘De tien geboden lijken een beetje in tegenspraak met ons jaarthema ‘vrijheid’, maar misschien zijn deze geboden wel wegwijzers naar èchte vrijheid zoals in de Bijbel wordt bedoeld’, aldus voorganger Anneke van der Velde, die deze avond leidt.

Speels en creatief
‘We lezen de Tien Geboden aan de hand van een boek van Marc-Alain Ouaknin’, vertelt ze. ‘Ouaknin doceert aan de universiteit van Tel-Aviv, en hij schreef vele boeken over joodse filosofie. In zijn boek over de Tien Geboden legt hij op een heldere en aanstekelijke wijze de oorspronkelijke tekst van de Tien Geboden uit, maar herformuleert hij ze ook in de taal van de 21ste eeuw. Hij probeert op een speelse, creatieve en niet-dogmatische manier om te gaan met de oude teksten. Want, zegt hij, ‘deze geboden zijn helemaal geen geboden, maar verwijzen naar een dynamische ethiek van de toekomst’.’

Samen in gesprek
Op deze avonden zullen telkens één of twee geboden centraal staan. De teksten uit het boek van Ouaknin worden van tevoren toegestuurd om te lezen. Anneke: ‘Tijdens de bijeenkomsten gaan we met elkaar in gesprek, horen we achtergronden, en zoeken we naar nieuw licht en perspectief voor de Tien Geboden.’ Wil je meedoen? Stuur Anneke een mail, zodat ze het te bespreken materiaal kan toezenden: veld5834@planet.nl.

Maandag 13 januari, vanaf 19.30 uur tot circa 21.00 uur. Deelname is gratis. Er wordt slechts een euro voor koffie of thee gevraagd.

Meer over de vrijzinnigen
Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Ze gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Zij zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander. Het betekent vooral dat ze proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving. Vrijzinnigen vertellen niemand hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. Meer weten? Kijk op www.vrijzinnigkampen.nl.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*