Winkelverbod ingesteld in Kampen

Vandaag zijn 25 winkeliers uit Kampen gestart met een gezamenlijk winkelverbod voor hun winkels. Zij hebben zich aangesloten bij het landelijke project, ‘Collectief Winkelverbod’ geheten. Hiermee zijn personen die herhaaldelijk voor overlast zorgen, niet meer welkom in een bepaald winkelgebied. De deelnemende winkels zijn herkenbaar aan een sticker op de deur. Inmiddels is dit project al in zo’n 20 steden actief, waaronder Gouda, Breda en Amsterdam.

Op deze manier wil men er voor zorgen dat iedereen veilig en plezierig kan blijven werken en winkelen. Gedragingen die onder overlast vallen, zijn bijvoorbeeld: verbaal geweld, zoals schelden en beledigingen, lastigvallen van personeel en klanten, storend gedrag en overtreden van huisregels. Strafbare feiten zijn bijvoorbeeld diefstal, zakkenrollen en geweldpleging, maar ook vernieling, bedreiging, handtastelijkheden en huisvredebreuk.

Collectiefwinkelverbod.nl hanteert hiervoor de volgende spelregels:

Individueel winkelverbod
Een ondernemer kan iemand die overlast veroorzaakt in zijn zaak een individueel winkelverbod voor 1 jaar opleggen. Dat wil zeggen dat de overlastgever gedurende die periode niet meer welkom is in de panden van de ondernemer die het winkelverbod heeft opgelegd. Bij overtreding van het verbod is er direct sprake van huisvredebreuk (art. 138 Wetboek van Strafrecht) en zal de politie worden ingeschakeld.

Collectieve waarschuwing
Als iemand een strafbaar feit pleegt in de winkel, geeft de ondernemer (naast een individueel winkelverbod) een collectieve waarschuwing voor 1 jaar. Deze waarschuwing geldt voor alle deelnemende winkels in het winkelgebied. In die periode heeft de betrokkene nog wel toegang tot alle winkels, zolang hij zich gedraagt. Bij een nieuwe overtreding in een deelnemende winkel, krijgt deze persoon direct een collectief winkelverbod.

Collectief winkelverbod
Bij zware of herhaaldelijke overtredingen wordt een collectief winkelverbod opgelegd voor 1 of 2 jaar opgelegd. Dit toegangsverbod geldt voor alle deelnemende winkels in het winkelgebied. Als er sprake is van een winkelcentrum met één eigenaar, is het hele winkelcentrum verboden terrein. Komt iemand met een verbod toch de winkel binnen dan is dat huisvredebreuk (art. 138 Wetboek van Strafrecht) en zal de politie worden ingeschakeld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*