Boottocht met vertegenwoordigers informeert het publiek
Met een gratis boottocht liet het projectteam IJsseldelta haar activiteiten bij Kampen zien binnen het nationaal programma Ruimte voor de Rivier. Geïnteresseerden konden meevaren met de Veerman van Kampen en vanaf het water de projecten bekijken. Leden van het projectteam vertelden over de vele diverse bezigheden en stonden open voor vragen. Fre Helleman was te gast om de informatie aan te vullen met een toelichting op de Kamper bezienswaardigheden aan wal. Een stralende zon maakte de boottocht tot een prachtig toeristisch uitje maar wel één met een informatief gehalte waar geen VVV-gids tegenop kon.
Namens het bureau dat de communicatie en voorlichting verzorgt, waren Marcel van Dijk en Peter Jesse aanwezig in de stuurhut. Marcel heette iedereen welkom namens Provincie Overijssel en Rijkswaterstaat die gezamenlijk dit vaarinitiatief mogelijk hebben gemaakt en die samen verantwoordelijk zijn voor Ruimte voor de River IJsseldelta. De Veerman van Kampen zette eerst stroomafwaarts koers waarbij meteen de eerste twee projecten van RvdR bij Kampen in beeld kwamen.
Benedenstroomse projecten
Voorbij Brunnepe aan stuurboordzijde en de haven van Seveningen aan bakboordzijde, lagen ter hoogte van de scheepswerf de twee werkschepen waarmee de IJssel wordt uitgebaggerd. De Seine zuigt het zand op en vervolgens wordt het zand door grote leidingen naar de Olst gepompt. Daar wordt het zand in grote trekbakken verzameld die het afvoeren naar de Onderdijkse Waard waar het via pijpleidingen wordt getransporteerd naar de klimaatdijk die met het zand wordt aangelegd. Over 7,5km (tussen Molenbrug en Ketelbrug) wordt zo de IJssel 2km uitgediept.
Op de terugweg naar de Stadsbrug werd er kort stil gestaan bij het bekendste en zichtbaarste project dezer dagen, het werkplatform waarmee de IJsselkogge wordt geborgen. Dit is een uitvloeisel van het baggerproject omdat hierbij de IJsselkogge werd ontdekt. Deze bergingsoperatie wordt volgens de huidige planning half december afgerond. Voor alle projecten van RvdR in geheel Nederland is het streven om ze dit jaar te voltooien. De voorbereiding en uitvoering van de IJsselkogge wordt gevolgd in een serie op KampenOnline en wordt samengevat in dit Koggejournaal van Rijkswaterstaat:
Bij het naderen van de Stadsbrug wordt het derde, recent gestarte, project toegelicht, te weten de aanvaarbescherming van de Stadsbrug, die op dit moment niet meer aan de veiligheidseisen voldoet. Dit is een project dat meegenomen wordt in de kantlijn van Ruimte voor de Rivier. Vijf zogenaamde schanscaissons moeten schepen, die uit de koers raken, als het ware uit het water heffen om een aanvaring met de brug te voorkomen, te vergelijken met een stoeprand. Zijdelings noemen de gidsen in de stuurhut de spertijd die de Stadsbrug hanteert voor opening in verband met het treinstation aan de kant van IJsselmuiden. Fre Helleman vertelt hoe hij vroeger bij het wachten voor de brug eindeloos de spreuk heeft gelezen die onder de klokken van de brug hing: Drank verslindt wat arbeid wint.
Bovenstroomse projecten
Voorbij de Stadsbrug wordt stroomopwaarts eerst het stadsfront van Kampen gepasseerd. Vanaf het water zie je de achterkant van de huizen en de melkfabriek aan de IJsseldijk vanuit een gezichtspunt dat alleen aan de scheepsvaart voorbehouden is.
Na het stadsfront komen de projecten weer in beeld. Allereerst de Onderdijkse Waard waar het benedenstrooms uitgebaggerde zand wordt verzameld en verder getransporteerd over de Kamperstraatweg heen naar het Reevegebied. Daar wordt een klimaatdijk aangelegd als één van de vele voorbereidingen van de hoogwatergeul. Aan de inlaat hiervan vanaf de IJssel wordt volop gewerkt. Bij de inlaat zelf wordt zand verzameld dat in de tussentijd in kan klinken. Ter hoogte van de Koelucht, het viaduct van de N50 over de Kamperstraatweg (voor de mensen die zich op de IJssel nog kunnen oriënteren) doemen natuurgebieden op die deels ook gewijzigd, aangelegd of verbeterd worden, zoals broedgebieden, rietoevers en rietmoeras.
In de verte komen Wilsum en Zalk in beeld. De voorlichters namens het projectteam in de stuurhut vertellen dat de volop in aanleg zijnde klimaatdijk te vergelijken is met een nieuwe (moderne) zandrug, zoals ook Wilsum op een zandrug is gelegen. Bij Wilsum speelt al langere tijd het RvdR-project Stroomlijn (zie onderaan) waar de dorpsbewoners volop in participeren. Begin november volgt een tweede informatieavond nadat de eerste voor meerdere partijen onbevredigend was verlopen.
De kapitein keert de Veerman van Kampen voordat Zwolle wordt bereikt. Even verderop zou, wanneer de IJssel bovenstrooms vervolgd was, de dijkverlegging bij Westenholte gepasseerd zijn. Daar wordt de dijk 300m landinwaarts verlegd. Er werd een speciale operatie op touw gezet om de knotwilgen mee te verplaatsen.
In totaal kent het nationaal project ruimte voor de Rivier zo’n 40 projecten waarvan 8 in de IJsseldelta. Bij Nijmegen wordt, evenals bij Kampen, ook de kaart op z’n kop gezet. Daar heeft de Waal tussen Nijmegen en Lent een nevengeul gekregen zoals bij Kampen de hoogwatergeul extra waterafvoer mogelijk moet maken.
Week van ons Water
Na precies twee uur keert de Veerman van Kampen terug bij haar ligplaats aan de IJsselkade. De 120 deelnemers hebben een prachtige vaarexcursies gekregen van Provincie en Rijkswaterstaat. Sommigen hebben alleen genoten van het landschap, anderen konden eindelijk hun prangende vragen kwijt over maatregelen in het kader van Ruimte voor de Rivier. De boottocht vormde vorige week zaterdag de aftrap voor de Week van ons Water. Deze zaterdag, 17 oktober, is de balgstuw bij Ramspol geopend voor het publiek ter afsluiting van de Week van ons Water. Die week had als thema, hoe toepasselijk, waterveiligheid. Zowel de week als het thema zijn voor Kampen niet ten einde. Aan waterveiligheid wordt nog hard gewerkt en zal atijd gewerkt moeten blijven worden. En als de vroegere Hanzestad straks met de hoogwatergeul aan alle kanten omgeven wordt door water, kan men rustig stellen dat Kampen 52x per jaar de Week van ons Water beleeft.
Zie ook:
• Moeizame avond in Wilsum met Courant over onderhoud uiterwaarden (project Stroomlijn)
• Websiteebsite Ruimte voor de Rivier
• Projectwebsite RvdR IJsseldelta
• Facebookpagina RvdR IJsseldelta
• De Week van ons Water