Belang voor kinderen: zwemles vanaf vijf jaar

Als het aan de gemeenteraad van Kampen ligt gaat het college aan de slag om de leeftijd voor kinderen te verlagen, van zes naar vijf jaar, die op zwemles gaan en gebruik maken van een tegemoetkoming vanuit de gemeente. Donderdagavond steunde de hele raad de oproep van Kampen Sociaal.

Om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage voor zwemonderwijs voor kinderen moeten ouders een laag inkomen hebben. Nu nog wordt een minimum leeftijd gehanteerd vanaf zes jaar. De raad wil nu dat inzichtelijk wordt gemaakt wat de gevolgen zijn als deze verlaagd wordt naar vijf jaar. Na afloop van de raadsvergadering reageerde Kampen Sociaal raadslid Lammert Bastiaan opgetogen: “Als blijkt dat de gevolgen voor gemeente en zwembaden mee vallen kunnen we ook daadwerkelijk zwemonderwijs aan gaan bieden aan kinderen vanaf vijf jaar. Een jaar vroeger beginnen met zwemles betekent voor deze kinderen verhogen van de zwemveiligheid, in een waterrijk land als Nederland niet onbelangrijk.”

De ideale leeftijd om te beginnen met zwemles is lastig vast te stellen. Wetenschappelijk onderzoek is er wel naar gedaan maar de uitkomsten geven geen eenduidig beeld. Waar het ene onderzoek zegt dat de ideale leeftijd vier jaar is, kinderen leren dan spelenderwijs zwemmen, zegt het ander onderzoek dat zes jaar beter is omdat kinderen dan makkelijker kunnen snappen wat de onderwijzer zegt. Bastiaan: “Informeer je bij het zwembad dan wordt vaak het advies gegeven om kinderen te laten starten met vijf jaar, een middenweg die ons heel reëel lijkt.”

Voor de zomer moet inzichtelijk zijn wat de gevolgen van de verlaging zijn. Mocht de uitslag positief zijn, dan kan de regeling na de zomervakantie ingevoerd worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*