Botters en hun bemanning tonen vaardigheden tijdens de jaarlijkse Oostwalbotterwedstrijd

353
Foto: Facebook Ingela Abbing

Zaterdag 29 juni vond de jaarlijkse Oostwalbotterwedstrijd weer plaats. Deze wedstrijd is een bijzondere gelegenheid waarbij de botters en hun bemanningen hun vaardigheden kunnen tonen en de traditie van de zeilende visserij in ere kunnen houden. Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting tot behoud van Kamper botters.

De ‘Stichting tot behoud van Kamper Botters’ zet zich in voor het herstel en behoud van Kamper visserijvaartuigen. Dit werk draagt bij aan het behoud van het cultureel erfgoed van de stad Kampen en biedt een tastbaar bewijs van de historische betekenis van Kampen als visserijstad. De stichting bevordert ook de belangstelling voor botters, punters en andere klassieke vissersvaartuigen, door deze te beschouwen als ‘varende monumenten’.

Varende Monumenten

Tijdens de tijd dat de Zuiderzee een centrale rol speelde in Nederland, voeren er ruim duizend zeilende vissersschepen, waarvan de meeste botters waren. Deze botters, met afmetingen van ongeveer 13 bij 4 meter en een zeiloppervlak van honderd vierkante meter, waren de ruggengraat van de vissersvloot. De afsluiting van de Zuiderzee leidde echter tot een afname van de visserij en een krimpende vissersvloot. Het onderhoud van de schepen werd minimaal, en de kwaliteit ging achteruit. Na de Tweede Wereldoorlog leek het erop dat de zeilende vissersschepen voorgoed zouden verdwijnen.

Maritieme erfgoed van Kampen

De ‘Stichting tot behoud van Kamper Botters’ speelt een essentiële rol in het behoud van het maritieme erfgoed van Kampen. Door de restauratie en promotie van traditionele vissersvaartuigen zoals botters, draagt de stichting bij aan de culturele en historische bewustwording van de gemeenschap en bezoekers. De jaarlijkse evenementen en verhuur van botters maken het mogelijk om de rijke geschiedenis van de Kamper visserij levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties.