CDA verbindt ongestoorde kerkgang met openstelling supermarkten

De fractie van CDA Kampen wil ongestoorde kerkgang verbinden met de mogelijkheid van openstelling van supermarkten op zondag. De partij wil zo kiezen voor een gulden middenweg in de lokale samenleving, die ernstig verdeeld is op dit thema. “Vanuit onze christelijke waarden vinden wij het belangrijk om rekening te houden met elkaar. Samenleven doe je niet alleen”, aldus raadslid Hardy Wellenberg.

Voordat de fractie een standpunt bepaalde inzake de zondagopenstelling van winkels, werden zorgvuldig twee bijeenkomsten met leden en sympathisanten van het CDA georganiseerd. “Daar merkten wij dat onze achterban niet negatief staat tegenover openstelling van supermarkten op zondag. Niet omdat ieder lid graag zelf wil winkelen, maar omdat de CDA’ers vinden dat wij als christendemocraten andere inwoners van de gemeente niet de wet voor moeten schrijven”, zegt Wellenberg. Volgens het raadslid kunnen inwoners nu zelf de keuze maken of zij boodschappen willen doen of niet. “Er is geen enkele verplichting om te gaan winkelen.”

Het CDA vindt het wel van belang dat gelovigen ongestoord naar de kerk kunnen gaan. Het is voor het CDA daarom onbespreekbaar dat supermarkten in de ochtend al open zouden mogen. Ook is het CDA van mening dat winkels niet bevoorraad mogen worden op zondag, om geluidsoverlast maximaal te beperken. Ook vindt het CDA dat nu en in de toekomst ondernemers contractueel niet gedwongen mogen worden om op zondag hun supermarkt te openen, zoals in Groningen bijvoorbeeld wel het geval was.

De fractie van het CDA kan zodoende meegaan met het voorstel om openstelling van supermarkten op zondagmiddag mogelijk te maken. “Met dit voorstel krijgen alle partijen iets. Samenleven doe je immers niet alleen, maar met iedereen”, aldus Wellenberg.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*