zaterdag, juli 20, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsD66: "Coalitie maakt Kamper huishoudens €1818,- armer"

D66: “Coalitie maakt Kamper huishoudens €1818,- armer”

-

Dure rekening door buitensporige grondaankopen

Wouter Koolmees, lid van de Tweede Kamer voor D66, maakte vrijdag een tour door de IJsseldelta. In Kampen ontving hij de rekening voor de burger vanwege buitensporige gemeentelijke grondaankopen.  Met het zittende college van ChristenUnie, CDA, PvdA en VVD is elk huishouden maar liefst € 1818,- armer geworden! 

koolmees

De vele grondaankopen die de gemeente Kampen de afgelopen tien jaar heeft gedaan, komen de burgers van Kampen duur te staan. Deze week werd de minnelijke schikking in de fameuze grondbankkwestie door het consortium van projectontwikkelaars ‘de Dijken’ aanvaard. Daarmee kwam het totaal van afschrijvingen door het huidige college van ChristenUnie, CDA, PvdA en VVD deze raadsperiode uit op een bedrag van 40 miljoen euro. “Huishoudens in Kampen zijn dus welgeteld € 1818 euro armer geworden,” rekent D66-lijsttrekker Pascal Jacobs voor. “Voor velen komt dat neer op maar liefst drie keer de jaarlijkse OZB. Veel inwoners van Kampen beseffen zich dat eigenlijk niet. Het geld lijkt ongemerkt te zijn verdampt, maar ze voelen het feitelijk wel in de portemonnee. De afgelopen periode moesten de tekorten door grondaankopen deels worden teruggehaald via bezuinigingen of via het leegtrekken van het gemeentelijke spaarbankboekje. Als D66 vinden we dat in de afgelopen pakweg 10 jaar de gemeente onverantwoord financieel en grondbeleid heeft gevoerd.”

Om de burger hier voor de verkiezingen nog eens even nadrukkelijk bewust te maken, ontving Wouter Koolmees, de financieel expert van D66 in de Tweede Kamer, de rekening op station Kampen Zuid, met uitzicht op de kale bouwvlakte van het Stationskwartier. Koolmees aanvaardde de rekening maar zei zich hiervoor vanuit de oppositie niet de verantwoordelijk te voelen. “Veel gemeenten dachten voor en tijdens de crisis qua inwoners fors te groeien en rekenden zich rijk. Als je alle groeiprognoses bijeen telt, zou Nederland in 2030 maar liefst 32 miljoen inwoners tellen. We moeten paal en perk stellen aan die cultuur. Gemeenten moeten ook onderling betere en realistische afspraken maken over woningbouw. D66 zet zich in voor een gezond en nuchter grondbeleid.”

Koolmees staat bekend als de architect van de Lente- en Herstakkoorden, waarmee ons land weer uit het financiële slop kon worden getrokken. In de binnenstad van Kampen zette hij de omstreden rekening voor de burger in de etalage van D66. Zo kan iedereen kennis nemen van de gevolgen van de gevoerde grondpolitiek. Vervolgens ging hij al flyerend door de binnenstad en maakten mensen een selfie met hem. In de middag zette hij zijn reis voort richting Zwolle en Hattem, waar hij eveneens een rekening ontving. In Zwolle een ter hoogte van 4302 euro vanwege afboekingen voor de nieuwbouwwijk Stadshagen. Dit geld kan nu niet worden geïnvesteerd in eerder geplande voorzieningen in de wijk. In Hattem kreeg hij de laatste rekening voor de burger, groot 1706 euro, namelijk die van het pijnlijk lege bedrijventerrein H2O te Hattemerbroek.

Ter afsluiting van zijn bezoek speelde Koolmees een levensgroot potje Monopoly IJsseldelta op de markt van Hattem. Samen met de D66-lijsttrekkers Jan van der Heeden (Hattem), Jan Brink (Zwolle) en Pascal Jacobs (Kampen) kroop hij in de huid van de projectontwikkelaar in de jacht naar grond, woningen en onbetaalbare (bedrijfs)kavels. Voor de locaties Reeve in Kampen en H2O in Hattem trok hij niet de portemonnee, maar hij zag wel mogelijkheden te investeren in een station Zwolle Zuid.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen