zaterdag, juli 27, 2024

HomeNieuwsDegradatie Wilsum een feit na de nederlaag thuis tegen Edon.

Degradatie Wilsum een feit na de nederlaag thuis tegen Edon.

-

1 jaar mocht het verblijf in de 3e Klasse duren voor Wilsum. Zaterdag 19 april j.l. viel het spreekwoordelijke doek definitief van iets wat al weken, zo niet maanden, in de lucht hing. Een dramatische eigen vertoning tegen Edon (0-4) en de verrassende winst van SVV bij Storica maakt de achterstand op een nacompetitie plaats on-overbrugbaar voor de oranjehemden onder leiding van coach Stoffer en wacht volgende jaar wederom de 4e Klasse.
Zonder de wetenschap vooraf dat SVV zou gaan stunten bij en tegen Storica leek Wilsum – Edon een thriller op papier. Altijd strijdt, inzet en felle duels waarbij Wilsum vaak de bovenliggende partij was in het verleden. Tel daar bij op de wellicht laatste kans voor Wilsum om aan te pikken voor nacompetitie en een droom scenario was voorhanden het een mooie middag te laten worden.
Mooi werd de middag zeker voor Wilsum C1 die op moment van aftrappen van Wilsum 1 – Edon 1 aan de strafschoppen serie begon voor een finale plaats in de Regionale KNVB Beker Competitie en deze wist te winnen van Doks C4, net als Wilsum D1 eerder deze dag door winst op Heerde D1. Voor Wilsum 1 viel er weinig te juichen deze middag en verdween het na 90 minuten berustend naar de kleedkamer na een van de slechtste wedstrijden van het seizoen te hebben gespeeld en kansloos met 0-4 verloor van een gretiger en feller Edon.
!cid_E3E53138-D414-4008-A862-BC3A18153381@dynamic_ziggo
De goed leidende scheidsrechter Bosch floot om 14.30 uur voor aanvang van het duel. Een straffe wind blies over het verder zonnigeSportpark De Wijde Blik en bleek een behoorlijke invloed op het spel te hebben deze middag. Edon liet direct merken geen cadeautjes uit te delen deze middag en wist in de 1e minuut een schot op het doel van Wilsum af te vuren welke net naast ging. Wilsum had in de 7e minuut een goede mogelijkheid via Bernard van Zuthem. Zijn schot uit een voorzet van Erik Barneveld ging net naast en had wellicht meer potentie. Die zelfde Bernard van Zuthem probeerde handig en slim keeper Land van Edon in de 30e minuut met een lob te verschalken toen deze te ver voor zijn doel stond. Land kon net op tijd de vingertoppen onder de bal duwen alvorens deze in het doel kon verdwijnen. Dit waren vanaf Wilsum kant de weinige wapenfeiten de eerste 30 minuten. Ondanks dat Edon over veel snelheid beschikte voorin kon het de wedstrijd ook niet naar haar hand zetten al hadden de verdedigers van Wilsum hun handen vol aan met name Maikel Kroes die een ware plaag bleek deze middag voor Wilsum. Edon had een strafschop nodig om de leiding te nemen in het duel. In de 30e minuut was het laatste man Harry Nieuwenhuis die de eerder genoemde Kroes onreglementair tegen het gras werkte waarop scheidsrechter Bosch niets anders restte dan te wijzen naar de stip. Aanvoerder en laatste man Benes wist hier wel me om te gaan en schoot laag naast keeper Mulder van Wilsum de bal in het doel. In de 40e minuut was William Kaminyoge nog dicht bij de gelijkmaker door uit een corner van gelegenheidsback deze middag Henri van de Wetering net naast te schieten. Met een 0-1 achterstand ging Wilsum de rust in op zoek naar motivatie en wellicht een klein wonder naast een bakkie thee.
!cid_C706BEEA-8111-4B1E-B866-8A8817581CC4@dynamic_ziggo
Wilsum speelde de 2e helft met de wind in de rug, wellicht kon men hier gebruik van maken en Edon vast te zetten op eigen helft. Al in de 47e minuut bleek de mee-wind mee niet altijd een voordeel te zijn als je zelf achterin nonchalant verdedigt. Een aanvaller van Edon kon de bal van de voet van laatste man Harry Nieuwenhuis plukken en kon alleen op keeper Mulder van Wilsum af gaan. Deze bleef goed kijken en dreef de aanvaller van Edon naar de zijkant waar deze de bal verspeelde. Dit zou een goede waarschuwing moeten zijn voor Wilsum voor het restant van de wedstrijd ware het niet dat Edon haar spel aanpaste aan de omstandigheden en goed vanuit de counter ging voetballen, gebruik makend van de snelheid voorin. Uit een van de counters werd wederom Kroes weggestuurd, het strafschop gebied van Wilsum in waar Henri van de Wetering een ongelukkige beweging maakte en Kroes te val bracht waardoor scheidsrechter Bosch wederom geen andere keus had de bal op de stip te leggen en aanvoerder Benes voor de 2e van de middag mocht aanleggen en dit onberispelijk deed.
Wilsum bracht kort na de 0-2 twee wissels in te zien of het spelbeeld kon worden verandert. Aanvaller Hilco Plette werd gebracht voor Bernard van Zuthem en de 16 jarige B speler Bart Riezebos kwam in het veld en ging linksback spelen. De meer aanvallend ingestelde Henri van de Wetering ging hierdoor naar linksmidden en aanvaller William Kaminyoge moest het veld ruimen. Jurre Heldoorn ging onder de spitsen spelen, hierdoor schoof Wiljan van Zuthem door naar de vrijgekomen plaats in de spits. Veel heeft deze omzettingen Wilsum niet gebracht. De geest leek uit de fles en het geloof was verdwenen bij de oranjehemden die zich neerlegden bij een nederlaag en terugkeer naar de 4e Klasse. Edon kon na hartelust counteren in het restant van de wedstrijd en wist nog 2 maal te scoren waardoor de eindstand op 0-4 kwam te staan. Een van de weinige overwinningen in de geschiedenis van Edon in Wilsum bleek na afloop.
!cid_4A91F2AE-F13E-4A0A-A1A5-982D5219E738@dynamic_ziggo
Voor Wilsum resten nog 2 duels in de 3e Klasse, zaterdag 3 mei uit naar Lutten en zaterdag 10 mei thuis tegen Hardenberg. Ondanks de mooie verenigingen en het andere voetbal had Wilsum zich een verblijf in de 3e Klasse wellicht anders voorgesteld ondanks de wetenschap vooraf dat het een moeilijk en zwaar jaar tegemoet zou gaan. Wellicht kunnen de opgedane ervaringen het afgelopen jaar een positieve uitwerking hebben het komende seizoen 2014-2015 als het in de 4e Klasse weer oude bekenden als ‚s Heerenbroek, Zalk, VSW en Wythem tegenkomt en wellicht HTC die ook zeer waarschijnlijk direct degraderen uit de 3e Klasse C. Storica speelt in ieder geval nacompetitie en zou ook volgend jaar zo maar weer een tegenstander kunnen zijn van Wilsum.
Opstelling Wilsum: Johnny Mulder, Erik Barneveld, John Veenstra, Harry Nieuwenhuis, Henri van de Wetering, Gertjan Sollie, Jan van Spijker, Jurre Heldoorn, Wiljan van Zuthem, Bernard van Zuthem (60e Hilco Plette) en William Kaminyoge (60e Bart Riezebos)