Fietsend naar Landelijke protestdag “Stop de luchtvaartgroei” in Zwolle

Afgelopen zaterdag vond in Zwolle en 5 andere steden in Nederland de landelijke protestdag tegen de luchtvaartgroei plaats. Ruim 500 actievoerders deden in Zwolle aan het protest mee. Bewonersgroepen, milieu-organisaties en politici gingen samen de straat op. Zij eisen een stop op de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport en de luchtvaartgroei.

KampenOnline en RTV Focus TV uit Zwolle waren aanwezig om er samen een opname van te maken. Bekijk de video hierboven in de player.

Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid voor Groenlinks, kwam er speciaal voor naar Kampen. Zij fietste vanaf station Kampen Zuid samen met Kamper raadsleden en andere sympathisanten langs de Kamper wijken Stationskwartier en Onderdijks naar zwolle. Deze locaties ondervinden straks veel hinder van het lage vliegverkeer van en naar Lelystad Airport. In Wilsum was er een korte stop, met tijd voor een gesprek met inwoners van het dorp dat zich al lange tijd tegen het vliegveld verzet. In Zwolle sloten de fietsers aan bij het protest.

Bij het ontspannen protest lieten mensen vooral ook horen wat ze wél willen: een leefbare planeet, natuur en rust. En alternatieven: snelle treinen en een eerlijke prijs voor vliegtickets.

Jan Rooijakkers, voorzitter van de actiegroep HoogOverijssel: “Met onze groep hebben we de afgelopen anderhalf jaar met stijgende verbazing heel veel geleerd over de manier waarop onze regering steeds meer ruimte geeft aan de luchtvaart. Om steeds meer te vliegen, en ook om steeds lager te vliegen boven grote delen van Nederland. Nu zijn wij in de IJsseldelta en in Salland aan de beurt. En wij niet alleen, ook Friesland, de Veluwe, Noordwest-Overijssel, de Achterhoek. Voor ons is de maat vol. Wij willen dit tegenhouden.”

Rooijakkers vindt ook dat we onszelf een spiegel moeten voor houden. “We stappen natuurlijk steeds makkelijker in een vliegtuig. Het is goedkoop, dus we gaan. Laten we elkaar niet de maat nemen. Maar laten we wel nadenken of we met elkaar écht willen dat vliegen naar Málaga goedkoper is dan een treinreis naar Maastricht. Iedereen kan daar persoonlijk een afweging over maken. Als we er maar bewust over nadenken.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*