Forum Voor Democratie dient motie in voor behoud Carbidschieten

Het Forum Voor Democratie Overijssel dient woensdag 22 januari een motie in voor het behoud van het carbidschieten. Deze motie is ingediend door Stijn Hesselink van het FVD, welke ondersteund is door Joeri Pool (PVV).

Het FVD maakt zich sterk voor het behoud van het carbidschieten in onze provincie. Gezien de huidige ontwikkelingen omtrent het inperken van het gebruik van consumentenvuurwerk, is het van belang dat de waarde van carbidschieten voor de cultuur en leefbaarheid van overijssel wordt onderstreept.

‘Met aankomend verbod op knalvuurwerk zal carbidschieten waarschijnlijk in populariteit groeien. Daarom is het van belang om deze traditie in te bedden’.

Het FVD beargumenteert: het carbidschieten draagt bij aan de saamhorigheid tijdens de jaarwisseling, en is een relatief veilige traditie ten opzichte van het afsteken van andere soorten vuurwerk. Daarnaast is het carbidschieten in 2014 als 50e traditie geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Meerdere burgemeesters hebben zich inmiddels ook uitgesproken over het behoud van deze traditie.

Het FVD roept het college van Geduputeerde Staten op om zich nadrukkelijk uit te spreken over het belang en het behoud van deze traditie in onze provincie, en wil dat dit gezamenlijk met andere provincies onder de aandacht gebracht wordt in Den Haag.

 


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*