Gefedereerde wijkgemeente Kampen-Noord een feit

Volgende stap richting Protestantse Gemeente Kampen is gezet

Afgelopen zondag is in de Westerkerk de protestantse wijkgemeente Kampen-Noord van start gegaan. Twee jaar geleden ging de Open Hof haar voor met een federatie-overeenkomst tussen wijken van de Hervormde Gemeente Kampen en de Gereformeerde Kerk Kampen. De vorming van één Protestantse Gemeente Kampen komt ras dichterbij. Uiteindelijk zullen de Burgwalkerk en de Bovenkerk goeddeels leeg komen te staan terwijl de Noorderkerk al eerder definitief is gesloten.

Vanaf één januari vinden er geen diensten meer plaats in de Broederkerk voor wijk A van de Hervormde Gemeente. Zij is verhuisd naar de Westerkerk en gefedereerd met de gereformeerde Westerkerk. Op 14 november vorig jaar werd de federatie-overeenkomst getekend waar de kerkraden van wijk A en de Westerkerk naartoe hadden gewerkt met veel overleg achter de schermen en enkele grote plenaire vergaderingen met de gemeenteleden (zie onderaan). In de Open Hof was al in oktober 2014 een federatie-overeenkomst getekend tussen de Hervormde wijkgemeente C en de Gereformeerde Open Hofgemeente plus de Gereformeerde Burgwalkerk. Onder de noemer Protestantse wijkgemeente in wording gaat die verder in de Open Hof. De benaming Kampen-Noord voor de nieuwe, tweede gefedereerde wijkgemeente is uit noodzaak geboren. De Westerkerk staat open voor iedereen en de verschillende protestantse wijkgemeentes zullen zich straks niet op locatie maar op identiteit onderscheiden.
BroederkerkDe Bovenkerk komt leeg te staan als Hervormde wijkgemeente C in de Broederkerk trekt, zo licht Mark van Persie toe in een interview met KampenOnline. Als voorzitter van de Algemene Kerkraad is hij nauw betrokken bij de veranderingen. De Noorderkerk werd abrupt buiten gebruik gesteld in oktober 2014. Een jaar later werd dat officieel vastgesteld door de Hervormde gemeente Kampen en op 5 juni vorig jaar vond de officiële afscheidsdienst plaats (zie onderaan). Voor wijk A zal op 12 februari a.s de officiële afscheidsdienst van de Broederkerk plaats vinden waarna er gelegenheid is om groot onderhoud te plegen aan het orgel (foto hierboven), zoals ook in de Westerkerk dat nog plaats zal vinden (foto hieronder). Van Persie benadrukt dat de Burgwal- en de Bovenkerk beschikbaar blijven voor bijzondere erediensten.

WesterkerkHeden ten dage zijn de verschillen tussen hervormd en gereformeerd overbrugbaar, al blijft het voor menigeen moeilijk, zeker als het oude vertrouwde kerkgebouw moet worden verlaten. Van Persie geeft aan dat een federatie niet zo ver gaat als een fusie. Met een knipoog vergelijkt hij een fusie met trouwen en een federatie met samenwonen. Niet om die reden dus had dominee Verboom afgelopen zondag gekozen voor een lezing uit de Bijbel van de bruiloft te Kana maar om de vergelijking dat Jezus toen zijn wonderen begon. Verboom was blij met de trompettist naast het orgel. De Westerkerk is in 1930 in gebruik genomen als opvolger voor de Hagenpoortkerk in het Keizerskwartier. Het orgel van de Hagenpoortkerk bleek erg klein voor de Westerkerk en daarom speelde de eerste tien jaar ook een trompettist mee. Zo was de cirkel weer rond en is de protestantse wijkgemeente Kampen-Noord van start gegaan.

WesterkerkZie ook:
Kerken samen op weg naar federatie Kampen Noord (video)
Laatste schoonmaak van de Noorderkerk


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*