Herdenking en Naspeelgebeurtenis van de Slag bij Harculo

177

Op 15 juni 2024 wordt bij Harculo, net onder Zwolle, de historische middeleeuwse veldslag bij Harculo herdacht en nagespeeld. Dit jaar markeert het 800-jarig jubileum van deze belangrijke veldslag tussen het leger van de bisschop en een Sallands boerenleger, aangevoerd door de ridders Diederik van Buckhorst en Van Voorst.

Historische Achtergrond

In 1224 vond de Slag bij Harculo plaats. Ridder Diederik van Buckhorst, ook bekend als Dierck, werd door de graaf van Gelre aangezet om de wapens op te nemen tegen de bisschop. Diederik van Buckhorst, wiens kasteel zich vlakbij Zalk bevond, was toen voogd over het bezit van het Stift Essen in Salland. Tijdens deze veldslag werd kasteel Buckhorst vernietigd door de bisschoppelijke troepen.

Vandaag de dag herinnert een paneel bij Landgoed Buckhorst, onder aan de Zalkerdijk, nog aan deze historische gebeurtenis. Dit paneel is de enige tastbare herinnering aan de Slag bij Harculo in Nederland.

Evenementen en Activiteiten

Op zaterdag 15 juni zal wethouder Richard Boddeus de heren van Buckhorst en Zalk vertegenwoordigen bij de herdenking en het naspelen van de Slag bij Harculo. Voor deze gelegenheid is echter nog extra ondersteuning nodig. Daarom wordt op donderdag 6 juni een bijeenkomst georganiseerd om 20:00 uur op Landgoed Buckhorst. Iedereen die Buckhorst en Zalk wil ondersteunen en mee wil doen aan de veldslag op 15 juni, wordt verzocht zich aan te melden via slagbijharculo@gmail.com of in te schrijven via deze link.

Programma

Naast het naspelen van de slag door volwassenen, zijn er ook activiteiten voor kinderen, waaronder een speciale kinderveldslag en de mogelijkheid voor kinderen om tot ridder geslagen te worden. Ridder Johan van Windesheim tot Ittersum zal de Oranje School in Zalk bezoeken om de kinderen uit te nodigen voor de strijd en hen meer te vertellen over de geschiedenis en de veldslag.

Aanmelden en Deelname

Geïnteresseerden worden aangemoedigd om zich aan te melden voor de bijeenkomst op 6 juni of direct voor de herdenking op 15 juni. Dit kan via het bovengenoemde e-mailadres of via de website.

Dit evenement biedt een unieke kans om deel te nemen aan een levendige herdenking van een belangrijke historische gebeurtenis, en om de geschiedenis van de regio te herbeleven en door te geven aan de volgende generatie.