Historisch besluit: Kampenaren kunnen ook op zondag hun boodschappen doen

De gemeenteraad heeft zojuist met 19 stemmen voor en 12 stemmen tegen besloten dat het voor de mensen in Kampen mogelijk wordt om boodschappen te doen op zondag. Vanavond stond het bespreekstuk over openstelling van de supermarkten op zondag op de agenda. Een historisch besluit want nooit eerder was er in Kampen een meerderheid in de raad voor openstelling.

De Live-uitzending van KampenOnline werd massaal bekeken. Overwegend waren de kijkers blij met het genomen besluit maar er waren ook kritische geluiden te horen. De uitzending is via de facebookpagina terug te kijken zodra deze verwerkt is.

Hoe kwam dit historisch besluit tot stand?
In het coalitieprogramma van de partijen CU, GBK, CDA en Groenlinks hebben deze eerder aangegeven een gesprek met inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen aan te willen gaan. Vervolgens is er een commissie ‘Zondagverkenning’ aan de slag gegaan en haar bevindingen op 11 juni jl. overhandigd aan de voorzitter van raadswerk groep Nieke Jansen.

Via vier onderdelen had de commissie input verkregen voor haar rapportage:

1) Een digitale enquête;
2) Twee brede dialogen waarin inwoners uit Kampen met elkaar in gesprek gingen;
3) Twee ‘speeddialogen’ waarin inwoners met de leden van de commissie Zondagverkenning in gesprek gingen;
4. Vier gesprekken met homogene groepen: vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen, supermarkthouders, supermarktmedewerkers en ondernemers uit de binnenstad.

Een raadswerkgroep heeft vervolgens op basis van deze rapportage het initiatiefvoorstel geschreven. De verdeling van de stemmen onder de partijen was als volgt (tussen haakjes de aantallen):
Voor: CDA (4), GroenLinks (4), VVD (3), PvdA (2), GBK (5), D66 (1). Tegen: ChristenUnie (6), SGP (4), Kampen Sociaal (2)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*