Mag het licht uit op 26 oktober

(Ingezonden gemeentenieuws)

 

Op zaterdagavond 26 oktober 2019 dooft de gemeente Kampen tussen 20.00 en 22.00 uur de fietspadverlichting aan de Balgweg op Kampereiland en de aanschijnverlichting van zowel de Koornmarktspoort als van het pand ‘Keteldiep’ aan de IJsselkade 86 in Kampen. Met deze actie sluit de gemeente zich aan bij het jaarlijks evenement de Nacht van de Nacht dat dit jaar voor de 15e keer wordt georganiseerd in Nederland.

De gemeente Kampen vindt het belangrijk om deel te nemen aan de actie. Lichtvervuiling is een aandachtspunt van het Kamper college. Het is de vijfde keer dat Kampen meedoet aan de Nacht van de Nacht. De verkeers- en sociale veiligheid wordt uitdrukkelijk meegewogen bij de keuze van de locaties waar het licht even uitgaat.

Wethouder Duurzaamheid, Irma van der Sloot: “We ondersteunen dit initiatief van de Nacht van de Nacht van harte. Daarom kiezen we ook dit jaar weer voor een paar locaties waar het licht even uit mag. Het gaat erom een signaal af te geven en we hopen dat deze actie bijdraagt aan de bewustwording. Voor onze gemeente betekent dit dat we bewuster kijken naar hoe we omgaan met verlichte gemeentelijke objecten en dat we terughoudend zijn met het verlichten van wegen in bijvoorbeeld het buitengebied.”

Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden van slimme verlichting, dat zorgt voor de juiste hoeveelheid licht op het juiste moment en plaats. Hiermee komt de veiligheid niet in het geding en is het toch een duurzame manier van verlichten.

Ook dit jaar wordt de Nacht van de Nacht ondersteunt met carillon muziek. De beiaardier speelt ‘Mag het licht uit’ van de band ‘De Dijk’ op het carillon wanneer de verlichting tijdelijk dooft.

De Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties. Het evenement vindt jaarlijks plaats in de nacht dat de klok overgaat op de wintertijd. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Het doel is de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te geven aan lichthinder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*