Sport- en cultuurverenigingen in Kampen maken oevers van de IJssel schoon

(Ingezonden)

 

Op zaterdagochtend 26 oktober gaan zo’n 60 vrijwilligers van vier sport- en cultuurverenigingen uit Kampen het zwerfafval langs de IJssel opruimen. Elke vereniging krijgt een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen. In ruil voor hun inzet ontvangen de verenigingen een bijdrage voor hun clubkas. Wethouder Jan Peter van der Sluis trapt de opruimactie om 9.00 uur af.

IJsseljutters
Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom sluit gemeente Kampen zich aan bij het riviernetwerk Schone IJssel: in Overijssel en Gelderland maken verenigingen de oevers van de IJssel schoon. De opruimacties langs de IJssel worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en zijn een samenwerking met Platform Schone IJssel 2.0.

Opruimen en onderzoeken
De opruimacties langs de IJssel zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Maart 2019 heeft Schone Rivieren een geldbedrag van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij gekregen. Dankzij deze donatie groeit het aantal kilometers waar opgeruimd wordt van 125 naar 1250. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. In het voorjaar van 2020 zullen de eerste ‘citizen scientists’ op pad gaan langs de IJssel. Op 30 november en 7 december zijn hiervoor trainingen.

De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

Foto – Rick Mellink

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*