Onbeperkt met paarden: dagbesteding en paardrijden bij de SPGIJ

Foto van auteur

Door Rudi Last

Stichting Paardrijden Gehandicapten IJsselmuiden verzorgt dagelijks aangepast paardrijden, aangepast mennen, huifbedrijden en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke, visuele of meervoudige beperking. Op dit moment heeft de SPGIJ plek voor nieuwe ruiters en dagbesteding.

De paardrijlessen worden aangepast aan het niveau van de ruiter. Zo zijn er lessen waar de ruiters begeleid worden door een vrijwilliger, maar ook waar ze zelfstandig rijden en zelfs galopperen en sprongetjes maken.

Zij beschikken over verschillende hulpmiddelen waarmee het voor bijna iedereen mogelijk is om paard te rijden. Zo is er een tillift om mensen vanuit de rolstoel op het paard te tillen en een verhoogd perron. Denk ook aan speciale zadels, een teugel om met één hand te sturen en meer.

Door het paardrijden wordt de beperking soms even vergeten: ´Op het paard kom ik makkelijk vooruit!´.
Naast dat het paardrijden natuurlijk leuk is, biedt het nog meer. Zo zijn er leuke contacten onderling en geniet iedereen van de paarden. Bij de paarden kan je jezelf zijn, volgens deze ruiter: ´Donna en Billy zijn mijn beste vrienden!´.

De SPGIJ is een manege zonder drempels. Daarom bieden zij dit alles aan tegen een zo laag mogelijk tarief.
Verder beschikken ze over een aangepaste menkar, waardoor je vanuit de rolstoel kan mennen. Ook organiseren ze huifbedrijden, wat erg ontspannend en therapeutisch werkt. Dit is een geweldige manier van bewegen voor mensen met een meervoudige beperking, maar ook mensen met bijv. spasmen of prikkelbare darmen kunnen hier mee geholpen worden. De ritmische beweging van de paarden onder een soort bed zorgt voor het ontspannen van spieren. Daarnaast is het een moment van afleiding. Soms wordt er gezongen op de kar samen of gezellig gekletst. Ook kan het juist een moment van genieten met weinig prikkels zijn.

Dagbesteding
In de manege is er ook ruimte voor dagbesteding. Er is van alles te doen, de werkzaamheden worden afgestemd op basis van wat je kunt en wat je leuk vindt. De een helpt graag bij de verzorging van de paarden, de ander houdt ervan om koffie te schenken in de kantine. Samen met de rest van het team zorg je ervoor dat alles op en top geregeld is op de manege.

Dus, ben je op zoek naar een leuke dagbesteding waar gekeken wordt naar het individu? Dan zit je bij SPGIJ goed! Je kan bij hun onbeperkt jezelf zijn.

Tekst gaat verder onder de foto

´Mensen met een beperking blij maken, dat maakt het vrijwilliger zijn zo mooi´ – Aalt Grootenhuis

Om al deze activiteiten te kunnen organiseren, is SPGIJ altijd op zoek naar uitbreiding van het vrijwilligersteam. Dit team is erg divers, met vrijwilligers van 12 tot 85 jaar! Je kan helpen bij de verzorging van de paarden, meelopen in de lessen, stallen uitmesten, mennen, tillift bedienen en nog veel meer. Ook als je niets met paarden hebt, kan je bij ze terecht.

Wat maakt het vrijwilliger zijn op de SPGIJ nou zo leuk? Bente Raap vertelt: ´Het is hier erg gezellig. Het is leuk om mee te lopen in de lessen´. Willeke van Asselt vult aan: de ruiters zijn erg dankbaar!´.

Heb je oog voor een ander, lijkt het je leuk om te helpen en ben je 16 jaar of ouder? Neem dan contact op via coordinator@spgij.nl of 0627203827. Eerst eens sfeer proeven? Kom dan binnenlopen!

Niet in de gelegenheid om te komen helpen? Hen steunen middels een financiële bijdrage wordt tevens gewaardeerd! Zij zijn sterk afhankelijk van sponsoring voor het voortzetten van onze activiteiten.

Geïnteresseerd in één van onze activiteiten? Kijk op www.spgij.nl voor meer informatie of bel of mail naar bovenstaande gegevens.

Gerelateerde Berichten

%d bloggers liken dit: