Dinsdag aanbieding petitie tegen pesten op de werkvloer bij Tweede Kamer

359

Weggepeste Kamper ambtenaar is nog niet uitgestreden

Het afgelopen halfjaar heeft het thema de landelijke media gehaald tot aan radio en TV toe. Pesten op de werkvloer onder volwassenen krijgt steeds meer aandacht. Naast de bekende anti-pestcampagnes die op kinderen zijn gericht. Dinsdag 28 april wordt de petitie ‘Stop pesten op het Werk!’ aangeboden aan Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Samen met de stichting Pesten op de Werkvloer voert ook André Horstink nog steeds zijn strijd nadat hij weggepest is op het Stadhuis van Kampen.
Pesten op de WerkvloerIn regionale en landelijke media zijn er de afgelopen tijd diverse slachtoffers aan het woord gekomen. Ruim een miljoen Nederlanders blijken ongewenst gedrag op de werkvloer te ervaren. Dit loopt uiteen van verbale uitingen tot aan fysieke gedragingen door collega’s en leidinggevenden. De gevolgen variëren van lichamelijke klachten tot aan psychische aandoeningen. Dit heeft niet alleen een effect op de gepeste slachtoffers zelf maar ook op het werkklimaat en het ziekteverzuim.

Pesten op de WerkvloerWerkgevers en overheidsinstanties steken vaak de kop in het zand. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid belooft een campagne tegen pesten op de werkvloer maar de initiatiefnemers van de petitie staan hier sceptisch tegenover. In de petitie wordt om meer gevraagd dan alleen aandacht voor preventie. Slachtofferhulp, bemiddelaars en vertrouwenspersonen zijn ook meer en hard nodig, zo wordt in de petitie bepleit. De petitie is een gezamenlijk initiatief van onder andere de stichtingen Stop Pesten Nu! en Pesten op de werkvloer. Als voorzitter van laatstgenoemde stichting is voorzitter Laura Willemse recent in gesprek gegaan met een delegatie van de Tweede Kamer. Hierbij werd ze vergezeld door enkele slachtoffers waaronder André Horstink.

Pesten op de WerkvloerDe situatie van André werd in oktober in een opinie-artikel op deze website uit de doeken gedaan (zie onderaan). Later kwam zijn verhaal uitgebreid aan de orde in de Stentor en kwam hij samen met enkele lotgenoten aan het woord in een documentaire van KRO Kruispunt (zie onderaan). Hierin komt ook burgemeester Koelewijn aan het woord maar deze gaat niet inhoudelijk in op de zaak. André is dichtbij een oplossing van zijn zaak gekomen en hij had zijn blog en Facebookpagina verwijderd. De bemiddeling loopt echter nog steeds en ook het al maanden geleden toegezegde gesprek met de burgemeester heeft nog steeds niet plaats gevonden. De laatste afspraak is door André afgezegd omdat op de afgesproken dag de mediation nog niet was afgerond.

In de tussentijd weten de media en zelfs scholen – voor gastcolleges – hem te vinden. Evenals bijvoorbeeld een lotgenoot als Gerrit Hartholt uit Dedemsvaart. Deze heeft afgelopen week uitgebreid in de Stentor en het Reformatorisch Dagblad de petitie toegelicht. Maandagavond wordt André kort op Radio 1 geïnterviewd in het programma ’Twee Dingen’ (omroep MAX). Dinsdag vertrekt hij naar Den Haag. Voor kinderen is een dagje Tweede Kamer vaak een leuk uitje. Dat geldt niet voor volwassenen die daar komen omdat mede-volwassenen zich als kinderen gedragen.

Referenties (klik aan):
Kinderen op het Stadhuis (opiniërend artikel)
KRO Kruispunt (trailer)
Honkifacts (nieuwe blog van André)
KRO Kruispunt (programmabeschrijving en gehele uitzending)
Stichting Pesten op de Werkvloer
Stichting Stop Pesten Nu!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP