Pieter Zandt in actie voor christelijk onderwijs in Schotland

Door Niek Teune

IJSSELMUIDEN – Op woensdag 5 juni organiseren de leerlingen van de nevenvestiging van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in IJsselmuiden een actiemarkt voor Sunrise Christian School, een reformatorische basisschool in het Schotse Glasgow. In de middag zijn er diverse producten verkrijgbaar bij de kramen, maar ook kunnen er verschillende activiteiten worden gedaan. Iedereen is van harte welkom aan Grafhorsterweg 53.

Eens per twee jaar organiseert de nevenvestiging een actiemiddag voor het goede doel. ‘’Omdat de leerlingen twee jaar les volgen op onze locatie, maakt elke leerling dan één keer een actie voor het goede doel mee. Iedere keer is er een nieuwe lichting die met verse ideeën komt’’, vertelt docent Jan Willem van Panhuis. Zijn collega Henk Frank Strijkert vult aan: ‘’Wij willen als school graag maatschappelijk betrokken zijn. Het is goed dat leerlingen leren aan hun naaste te denken, conform de Bijbel. Dat moeten wij uitdragen in de buurt, wij moeten laten zien waar wij als school voor staan.’’

Dit jaar zal de opbrengst van de actiemarkt ten goede komen aan Sunrise Christian School in Glasgow. Schotland kent geen gesubsidieerd bijzonder onderwijs; de kosten moeten de ouders van de leerlingen op de Sunrise Christian School zelf dragen. ‘’Het is eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend dat bij ons christelijk onderwijs betaald wordt door de overheid. Daar staan wij vaak te weinig bij stil’’, aldus Van Panhuis.
Als ouders in Schotland graag willen dat hun kinderen onderwijs krijgen vanuit de Bijbel, moeten ze dat veelal zelf doen door middel van thuisonderwijs. Een aantal jaar geleden zagen een paar ouders de mogelijkheid om de krachten te bundelen en de Sunrise Christian School op te richten. ‘’Op dit moment is er een basisschooltje met een vaste leraar en iets meer dan twintig leerlingen. Ongeveer drie vrijwilligers springen parttime bij’’, vertelt Van Panhuis.

Er wordt lesgegeven in een bijgebouw van een kerkje, maar door het groeiend aantal leerlingen wordt de ruimte te klein. ‘’Ze hebben daarom een kerkje gekocht, die helemaal verbouwd moet worden. Met deze actiemarkt hopen wij specifiek voor die verbouwing geld op te halen’’, aldus Van Panhuis.
De actiemarkt zal op het schoolplein gehouden worden. Er zijn allerlei activiteiten te doen en verscheidene producten te koop. De sportievelingen kunnen gebruikmaken van de opblaasbare stormbaan of een poging doen om het spijkerbroekhangen te winnen. Daarnaast zullen er onder andere cd’s, boeken en dames- en kinderkleding van Gentle Kids worden verkocht. Er kan bovendien voldoende gegeten of gedronken worden, want op initiatief van de leerlingen zal er ook onder andere vis, banket, patat, broodje kebab en suikerspin worden verkocht. Ook zullen er vertegenwoordigers van de Sunrise Christian School met een kraampje op de markt staan om geïnteresseerden van informatie te voorzien.
Volgens Strijkert is iedereen van harte welkom om de actiemarkt te bezoeken. ‘’De middag kenmerkt zich door gezelligheid, sfeer en ontmoeting. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.’’ De actiemarkt duurt van 12.15 uur tot ongeveer 16.15 uur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*