Uitgebreider aanbod peuterspeelzaalwerk én financiële bijdrage voor ouders

Meer aanbod en gelijke kansen voor alle peuters

Vanaf 1 augustus kunnen ouders een beroep doen op een financiële bijdrage voor de peuterspeelzaal. Het vaste dagdeel-tarief wordt vervangen door een uurtarief waarvoor ouders een inkomensafhankelijke bijdrage betalen. Voor veel ouders betekent dit dat zij straks minder gaan betalen voor de peuterspeelzaal. Daarnaast mogen ook commerciële kinderopvangaanbieders vanaf 2018 peuterspeelzaalwerk aanbieden. Zo hebben ouders meer keuze in aanbieders. Nu voert alleen nog Stichting Prokino-Samenspel het gemeentelijk peuterspeelzaalwerk uit.

Om dit te bereiken stelt het college aan de gemeenteraad voor om de ouderbijdrage voor de peuterspeelzaal gelijk te trekken aan die van de kinderopvang. Ouders betalen nu nog een vast dagdeel-tarief; ongeacht hun inkomen. Dit vaste dagdeel-tarief wordt vervangen voor een uurtarief waarvoor ouders een inkomensafhankelijke bijdrage betalen; ongeacht of de ouders werken of niet. Net zo als dat het nu binnen de kinderopvang is geregeld. Kostwinnersgezinnen of niet-werkende ouders kunnen hiervoor een beroep doen voor een financiële bijdrage via de gemeente. Ouders die allebei werken kunnen de financiële bijdrage aanvragen via de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.

Wethouder Eibert Spaan: “Voorschoolse educatie is goed voor de ontwikkeling van peuters en vergroot de kans op een goede start in de maatschappij. Met deze veranderingen willen we iedere peuter de gelegenheid bieden om zich te ontwikkelen op een peuterspeelzaal of kinderopvang. Alles wat je investeert in het jonge kind, zie je immers later terug. Uiteraard ligt de primaire verantwoordelijkheid hiervoor bij de ouders zelf, maar het peuterspeelzaalwerk kan hier een mooie aanvulling op zijn. Dit past ook binnen onze gedachte over de Kamper Kracht, iedereen kan meedoen en iedereen doet mee.”.

Het voorstel van het college wordt in januari in de gemeenteraadsvergadering behandeld. Wanneer de raad akkoord gaat, kunnen ouders die peuterspeelzaalwerk afnemen bij Prokino-Samenspel vanaf 1 augustus 2017 kinderopvangtoeslag aanvragen of een financiële bijdrage van de gemeente. Prokino-Samenspel informeert de ouders hier over. Per 1 januari 2018 kunnen ouders ook terecht bij andere kinderopvangaanbieders voor peuterspeelzaalwerk. Welke aanbieders dit gaan doen, is nu nog niet bekend. Gemeente informeert inwoners hier in de loop van volgend jaar over via de website, social media en de huis-aan-huis-krant.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*